woensdag 25 maart 2015

Titelstrijd in klasse 1B onverminderd spannend!

Stefan Kuipers

Na een mooie 7-3 overwinning thuis tegen De Toren Arnhem – VSV houden we de aansluiting bij de koploper HWP Sas van Gent. Het verschil is nu slechts één bordpunt en dus kan alles nog gebeuren met twee rondes te gaan in klasse 1B. Waar de wedstrijd tegen De Toren Arnhem – VSV aan het begin van het seizoen gold als eentje die ‘gewoon gewonnen’ moet worden, was het nu zaak om dat ook nog eens met zoveel mogelijk bordpunten te doen.

Op het eerste bord wist Merijn van Delft in de Najdorf zijn tegenstander Mees van Osch een pion af te snoepen. In het eindspel wist hij zijn loperpaar goed te benutten om uiteindelijk door de witte verdediging heen te breken. Dat de zwarte lopers daarbij eerst vakkundig naar d8 en e8 begeleid werden alvorens ze weer te activeren, is volledig in “Van Delft-stijl”.

Op het tweede bord ging Maarten Solleveld de strijd in de Winawer tegen Joost Offringa. Deze stellingen blijven voor mij ongrijpbaar, al leek het lang toch redelijk in balans te zijn. Maarten verwoordde het wat fraaier: “Het middenspel zonder dames blonk uit door ondoorzichtige manoeuvres van beide kanten”. Uiteindelijk zag Joost een tussenzetje over het hoofd, waarna hij niet meer in staat was zijn stelling bij elkaar te houden.


Op het derde bord werd de Konings-Indisch van Nico Zwirs wederom getest, ditmaal door Ruud Janssen. Het middenspel werd al gauw een rommelig geheel met kansen die over en weer vlogen. Uiteindelijk was het Ruud die het overzicht het best kon bewaren. Hij wist zijn extra pion in het eindspel razendsnel te verzilveren doordat zijn stukken al erg goed stonden.

Op het vierde bord was er ook een spannende partij tussen Sjef Rijnaarts en Etienne Goudriaan. Sjef leek de Najdorf van Etienne goed aangepakt te hebben, maar toen wist Etienne toch goed initiatief te ontwikkelen. Nadat hij zijn dame offerde is de stelling totaal onduidelijk, maar in de praktijk is het voor wit bijna niet te doen om de aanval fatsoenlijk te overleven. Sjef ging uiteindelijk de mist in en Etienne sloeg direct toe.

Op het vijfde bord had ik zelf een interessante Philidor tegen Justin Gunther. Na wat onnauwkeurigheden van beide kanten kreeg ik het loperpaar te pakken en besloot ik daar maar op de lange termijn op te teren. Die lange termijn kwam er alleen nooit omdat Justin wat overzag en een stuk blunderde.

Op het zesde bord leek Alexander Kabatianski in het middenspel in het voordeel te komen tegen Willy Hendriks. De witveldige loper van Willy werd wat in het nauw gedreven, maar daar bleef het uiteindelijk ook bij. Alexander wist er geen goed vervolg aan te geven en gaf de kans aan Willy om een koningsaanval op te zetten. In het heetst van de strijd besloot Willy voor de zetherhaling te gaan nadat hij een stuk had geofferd.


Op het zevende bord had Arthur van de Oudeweetering zijn huiswerk weer uitstekend gedaan, in tegenstelling tot zijn tegenstander Tjaart Offringa. Voor de derde keer dit seizoen ging de tegenstander van Arthur ten onder in de verschrikkelijke complicaties. Arthur won een stuk en de aanval van Tjaart stokte direct.

Op het achtste bord leek er lange tijd niks aan de hand in de partij tussen Tim Lammens en Tijmen Kampman. Tijmen leek zelfs prima uit de opening te komen, maar blunderde ineens en moest om die reden zijn dame offeren. Daarna was Tim er als de kippen bij en maakte het karwei snel af.


Op het negende bord was de grootste verrassing van de dag in de partij tussen Armen Hachijan en Rembrandt Bruil. Armen had wat moeite in de opening, maar Rembrandt wist daar niet voldoende van te profiteren. Armen wist weer terug in de wedstrijd te komen, maar dacht er allemaal wat te gemakkelijk over tegen zijn veel jongere tegenstander. In het dame-eindspel wist Rembrandt eenvoudig de weg naar remise te vinden, terwijl Armen nog wel een enkele kans op de winst miste. Slot van deze partij (15 min.) op YouTube

Op het tiende bord ging Thomas Beerdsen snel voor de aanval tegen de Najdorf van Noud Lentjes. Bij de allereerste poging om zwart onder druk te zetten ging Noud meteen de fout in. Hij wist de aanval van Thomas wel tegen te houden, maar daardoor was zijn stelling positioneel volledig ingestort en kon Thomas gewoon richting het eindspel om dat eenvoudig te winnen.

Al met al een fraaie overwinning met ook nog redelijk wat bordpunten. We hebben nog twee matches de tijd om één bordpunt goed te maken, dus het zal een zeer spannende eindsprint worden. De volgende wedstrijd zal in Amsterdam tegen Caïssa gespeeld worden.

T Schaakstad Apeldoorn 2364 De Toren Arnhem - VSV 2193 7-3
1.IM Merijn van Delft  2414 Mees van Osch         2296 1-0
2.GM Maarten Solleveld 2527 Joost Offringa        2250 1-0
3.Nico Zwirs           2351 GM Ruud Janssen       2474 0-1
4.FM Sjef Rijnaarts    2346 IM Etienne Goudriaan  2352 0-1
5.IM Stefan Kuipers    2381 Justin Gunther        2101 1-0
6.IM Alex. Kabatianski 2409 IM Willy Hendriks     2396 ½-½
7.IM A. vd O'weetering 2277 Tjaart Offringa       2106 1-0
8.FM Tim Lammens       2322 Tijmen Kampman        2092 1-0
9.Armen Hachijan       2296 Rembrandt Bruil       1738 ½-½
10FM Thomas Beerdsen   2313 Noud Lentjes          2128 1-0

't Andere verslag | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


Geen opmerkingen:

Een reactie posten