dinsdag 4 november 2014

Degelijke overwinning

Stefan Kuipers

Na onze fraaie start was het zaak om deze goede lijn door te zetten en geen fouten te maken tegen de op papier zwakkere teams. Zonder Maarten Solleveld, maar met Tom Meurs speelden we de eerste thuiswedstrijd in onze nieuwe locatie Denksportcentrum Noord tegen het Haagse DD.

De avond ervoor hebben enkele spelers in de kroeg nog even warmgedraaid met wat blitzpartijen. Op het eerste bord kwam dat voor Merijn van Delft meteen goed van pas tegen Peter Gelpke. Hij werd geconfronteerd met de Reti en had op vrijdagavond een wijze les geleerd die hij meteen toe kon passen. Daarna was het een kwestie van stukken ontwikkelen, even achteruitschaken en dan toeslaan, een strakke overwinning!


Peter Gelpkes analyse op de site van DD

Op het tweede bord speelde Stefan Kuipers met wit tegen John van der Wiel. De opening zag er al snel wat ongebruikelijk uit, maar door een fout van zwart zag het er ineens wel heel goed uit voor Kuipers. Door slecht spel van zijn tegenstander wist Van der Wiel echter goed te counteren en werd het uiteindelijk een kansloze nul.

Op bord 3 had Alexander Kabatianski weinig moeite met Arie Werksma. Hij had al een overwicht in het centrum, maar door op de damevleugel ook aan te vallen, wist hij zijn centrumpionnen even later allemaal naar voren te krijgen. Wit kon alleen nog maar machteloos toe kijken en moest even later de handdoek in de ring gooien.

Thomas Beerdsen verloor in de opening al snel een pion door onnauwkeurig spel tegen Edgar Blokhuis op bord vier. Aangezien Thomas erom bekendstaat zich altijd terug te knokken uit slechte stellingen, konden we ons nog niet echt zorgen maken. Het tempo iets omhoog, wat rommelen, de stelling een beetje uit balans brengen en Blokhuis zag de weg naar de winst niet meer. Gezien de opening, een knappe remise.

Sjef Rijnaarts offerde op het vijfde bord al snel in de opening een pion tegen Maarten van Zetten, maar dit bleek ‘verkeerd getimed en incorrect’. Hij probeerde zo actief mogelijk verder te spelen en dat hielp, want zijn tegenstander ging voor een zetherhaling in duidelijk betere stelling.

Op het zesde bord had Tim Lammens tegen Rogier van Egmond misschien wel de meest frustrerende partij. Al vrij snel stond hij erg comfortabel en leek hij een strakke overwinning te gaan boeken. Maar zijn tegenstander was taai, erg taai. Het grootste deel van de partij met een pion meer gespeeld, maar het helaas niet kunnen verzilveren. Goed verdedigd door Van Egmond, slechts een remise voor Tim. Slot van deze partij op YouTube

Nico Zwirs op bord 7 had een partij zoals we die van hem gewend zijn tegen Ronald Dickhoff. De opening was misschien niet optimaal gespeeld, maar zag er alsnog erg fraai uit met aanval vanaf beide flanken. Nauwkeurig en thematisch spel, gevolgd door een dame-offer, zorgde voor een matnet waar wit niet uit wist te ontsnappen.


Slot van deze partij op YouTube

Arthur van de Oudeweetering mocht zijn pet line tegen het Jaenisch spelen tegen Lars Vistisen. Maar al snel werd hij verrast en dook de denktank in. Hij wist de juiste voortzetting te vinden en kreeg zijn tegenstander al snel onder druk, wat eindelijk resulteerde in materiaalwinst. Daarna even de stukken goed neerzetten en opnieuw toeslaan voor nog meer materiaalwinst en het punt in de partij.

Ook Armen Hachijan speelde met zwart een partij zoals we die van hem gewend zijn tegen Gerrit Prakken op het negende bord. In het Konings-Indisch ruilde hij de juiste stukken, bemachtigde de juiste velden en kwam toen ineens via de b-lijn naar binnen walsen. De witte stelling was aan flarden en wit besloot tijdig op te geven.

Op het tiende bord speelde Tom Meurs sinds lange tijd weer een potje mee tegen Martijn Otten. In de opening ging het er nog vrij degelijk aan toe, maar daarna werd de knuppel in het hoenderhok gegooid. Tom ging volle bak naar voren en Otten miste een paar goede verdedigingen en zag geen andere keus dan het met zijn koning op een lopen te zetten. Na de koning het halve bord over gejaagd te hebben, kon hij hem uiteindelijk mat zetten.



Al met al een degelijke 7,5-2,5 overwinning en daarmee zijn we nog steeds goed op koers voor het kampioenschap.

foto's op Facebook | foto's op Google+ | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten