dinsdag 25 november 2014

Derde ronde, derde overwinning

Stefan Kuipers

In de derde ronde in klasse 1B wisten we onze derde overwinning te pakken. In de thuiswedstrijd tegen ASV kwamen we even op 0-1 achterstand, maar binnen een halfuur stond er ineens 5-1 op het scorebord. In de resterende partijen werd er nog anderhalf bordpunt bij elkaar gesprokkeld, waardoor het eindresultaat een prima 6,5-3,5 overwinning was.

Alexander Kabatianski leek op bord 1 goed uit de opening te komen tegen de Alapin van Eelco de Vries. Een fraaie en actieve stelling, ruimtevoordeel en even later ook nog torens die op de tweede rij binnen zouden komen leken genoeg om de partij te kunnen winnen. Maar Eelco verdedigde zich sterk en even later werd het remise door zetherhaling. Slot van deze partij op YouTube

De Franspartij tussen Otto Wilgenhof en Merijn van Delft op het tweede bord leverde in ieder geval een zeer geanimeerde analyse op. Zwart speelde erg actief en leek de openingsstrijd gewonnen te hebben. De witte stelling oogde wat benauwend, maar zat vol potentie. Helaas zorgde een verkeerde keuze ervoor dat Merijn zich even liet foppen. Vervolgens wist hij toch – zij het met hangen en wurgen – de partij remise te houden.


Op het derde bord kwam Stefan Kuipers met zwart vrij comfortabel uit de opening. Zijn tegenstander Bob Beeke had moeite om het juiste plan te vinden en zag de zwarte stukken steeds actiever worden. In tijdnood ging Bob iets te optimistisch op zoek naar activiteit, wat helaas voor hem een dodelijke koningsaanval toeliet.

Op bord 4 kreeg Sjef Rijnaarts een fraai stukje voorbereiding op het bord tegen Jaap Vogel. In het Frans hield Jaap zijn koning in het midden en probeerde met de a- en h-pion ruimte te creëren op beide vleugels. Maar na een mooi stukoffer kon Sjef de partij netjes uitcombineren.

Nico Zwirs had het op bord 5 ditmaal iets lastiger met zwart tegen Léon van Tol. Hij kwam weer in het Konings-Indisch terecht, maar wist nu niet overtuigend de touwtjes in handen te nemen. Léon leek toch echt het betere van het spel te hebben, maar zijn kwetsbare koningsstelling zorgde toch voor problemen. In de tijdnoodfase kantelde de partij en wist Nico de winst naar zich toe te trekken.

Op bord 6 had Thomas Beerdsen het niet echt getroffen met wit tegen een sterk spelende Wouter van Rijn. Na een kalm begin in de Aljechin, kwam Wouter gevaarlijk naar voren en kon Thomas geen manier vinden de zwarte stukken tegen te houden. Hij moest een kwaliteit geven en heeft nog lang gevochten voor remise, maar tevergeefs. Slot van deze partij op YouTube

Tim Lammens kwam met zwart op bord 7 een aanvallend ingestelde Remco de Leeuw tegen. Wit leek snel een koningsaanval te lanceren, maar de veiligheid van zijn eigen koning kwam veel eerder in het geding. Een degelijke en vlotte overwinning van Tim.

Op bord 8 speelde Armen Hachijan weer een partij zoals we die van hem gewend zijn. Met wit wist hij met kleine zetjes en mooi positiespel zijn tegenstander Dirk Hoogland zijn wil op te leggen. De zwarte stukken werkten steeds minder samen en toen een tweede zwarte pion verloren dreigde te gaan gaf Dirk op.

Op bord 9 had Arthur van de Oudeweetering met zwart al snel het loperpaar veroverd tegen Frank Schleipfenbauer. Arthur probeerde daarna de stelling te openen en zijn actieve spel werd beloond met stukwinst. In het eindspel speelde hij alleen wat slordig, waardoor wit ineens genoeg activiteit had als compensatie voor het stuk. Arthur probeerde het nog wel even, maar moest berusten in remise.


Op het tiende bord leek Freddie van der Elburg een prima partij te spelen tegen Michiel Blok. Hij leek solide uit de opening te komen en kon spel gaan creëren tegen de geïsoleerde zwarte d-pion. Na iets te opportunistisch spel op de koningsvleugel kreeg hij een stukoffer te verwerken waardoor er een eeuwige penning ontstond. Freddie wist zich er niet meer uit te redden en moest helaas opgeven.

Al met al een terechte overwinning en veel interessante partijen. De volgende wedstrijd op 13 december zal de uitwedstrijd zijn tegen Paul Keres (Utrecht).

foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


2 opmerkingen:

  1. Ik speelde aan bord 6 tegen Thomas volgens mijn notatieformulier toch echt eerst 36...f5 en daarna pas Txa2. Het viel me op omdat teamgenoot Bob in de analyse de zet Ld7 voorstelde en dat kan niet als ik eerst f5 gespeeld heb. Het leek een sterke zet, maar volgens de computer had ik ook eerst op a2 kunnen slaan, het blijft +2 voor zwart. Leuk stukje trouwens en mooie analyses en filmpjes!
    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik speelde aan bord 6 tegen Thomas volgens mijn notatieformulier toch echt eerst 36...f5 en daarna pas Txa2. Het viel me op omdat teamgenoot Bob in de analyse de zet Ld7 voorstelde en dat kan niet als ik eerst f5 gespeeld heb. Het leek een sterke zet, maar volgens de computer had ik ook eerst op a2 kunnen slaan, het blijft +2 voor zwart. Leuk stukje trouwens en mooie analyses en filmpjes!
    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen