dinsdag 30 september 2014

Eerste stap richting Meesterklasse

Armen Hachijan

Schaakstad Apeldoorn is het nieuwe seizoen goed begonnen. Nadat we vorig seizoen onfortuinlijk degradeerden uit de Meesterklasse, zijn we erop gebrand om ons terug te knokken op het hoogste podium. De eerste wedstrijd was ook meteen een belangrijke: tegen HWP Sas van Gent. Op rating ontliepen de twee teams elkaar nauwelijks met een gemiddelde voordeel van drie punten voor HWP. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden en dat werd het inderdaad.

Nadat Merijn van Delft in een vooruitgespeelde partij met wit Koen Leenhouts naar remise liet glippen, stonden we al ‘achter’ voordat de wedstrijd goed en wel begonnen was. Het eerste resultaat viel net voor de tijdcontrole. Armen Hachijan liet zich in tijdnood verrassen door Thibaut Maenhout in een stelling waarbij het zeker nog niet duidelijk was wat het zou worden – en zo werd het eerste puntje binnengehaald voor HWP. Ongeveer tien minuten later trok Thomas Beerdsen echter de stand gelijk na het knap wegspelen van Tom Piceu in een open stelling waarin hij een minimaal voordeeltje had. Op de overige borden werden er nog partijen gespeeld en het leek erop dat de wedstrijd in een gelijkspel zou eindigen.

Op het eerste bord speelde Nico Zwirs knap remise tegen Paul Motwani, wat gezien het partijverloop wel een terechte uitslag was. Op bord 9 speelde Sjef Rijnaarts zijn tegenstander Adrian Roos de gehele partij zoek, maar na een blunder verloor hij de kwaliteit en was het maar de vraag of hij de partij nog wel kon winnen. Dit lukte toch en dat was een goede stap naar de overwinning. Op bord 6 eindigde de partij tussen Stefan Kuipers en Helmut Cardon in remise, wat wel terecht was, hoewel Stefan wel wat druk had. Op het vijfde bord kwam Alexander Kabatianski sterk uit de opening, zo leek het. In het middenspel had zijn tegenstander echter wel een klein positioneel voordeeltje, maar dit kon hij niet verzilveren.

Speciaal voor deze wedstrijd had HWP GM Attila Czebe opgeroepen en Tim Lammens mocht hem – op het tweede bord – bestrijden met de zwarte stukken. Dit deed hij prima en in een ingewikkelde partij kwam hij gewonnen te staan, maar in tijdnood liet hij het naar remise glippen.

Op bord 4 en 10 hadden we twee mooie meevallers. Maarten Solleveld had het met zwart moeilijk tegen Thibaut Vandenbussche, kwam sterk terug en had in het eindspel zelfs een klein voordeel, maar toch werd het remise.



De partij tussen Arthur van de Oudeweetering en Johan Goormachtigh leek in remise te eindigen, maar Arthur, die Sjef zag zuchten nadat deze een kwaliteit verloor, besloot zijn tegenstander nog even op de proef te stellen en dit wierp zijn vruchten af.



Al met al een mooi begin met een 6-4 overwinning op de directe concurrent. Desalniettemin zijn er nog wel acht wedstrijden te gaan en zullen we onze concentratie moeten zien vast te houden willen we terugpromoveren naar de Meesterklasse.

't Andere verslag | foto's op Facebook | foto's op Google+

zondag 28 september 2014

zaterdag 13 september 2014

HWP SvG – Schaakstad: vooralsnog remise

In het kader van de eerste ronde van de KNSB-competitie is in Sas van Gent de wedstrijd Merijn van Delft – Koen Leenhouts vooruitgespeeld.