zaterdag 2 mei 2015

De mislukte lap dance

Henk Vinkes

Reeds twee weken nadat we op bijna miraculeuze wijze een gelijkspel uit het vuur hadden gesleept in Amsterdam mochten we aantreden voor de negende en laatste ronde. Het scenario was simpel, niet verliezen, een gelijkspel is eventueel genoeg omdat DSC Delft eerst nog de achterstand aan bordpunten moet wegwerken. Maar om er op te gaan wachten wat de uitslag in Utrecht zou worden is spelen met het lot. Wederom was er de vraag wat we met de opstelling moesten doen. Zukertort was al veilig en voor hen stond er eigenlijk niets op het spel, behalve een geschonden eer. Zouden ze komen met hun sterkste opstelling of toch met een aderlating. Dat laatste bleek gelukkig het geval, maar daar bleef het dan ook bij. Goed beschouwd kwamen ze in een vergelijkbaar sterke opstelling zoals wij die ook hadden.

Om toch te proberen beter te scoren dan de vorige wedstrijd werd ook nu de opstelling aangepast. Henk Eleveld mocht nu aan het eind van de opstelling toekijken hoe bijvoorbeeld Mark Brussen op bord drie zou presteren. Freddie en Marcel op lagere borden dan normaal, en onze rots in de branding dit seizoen, Erik Smit, op een vertrouwde stek. Met dat arsenaal aan schaakkracht moest het dan vandaag gaan gebeuren, de spanning is voelbaar. Na een paar uur spelen is het gevoel niet gunstig gestemd want als je op ELO-rating kijkt zijn de verschillen op de meeste borden niet groot. Maar de partijen moeten daar uitsluitsel over geven.

De eerste partij die eindigt is het eerste bord waar Martin van Dommelen niets weet te bereiken tegen Dennis Brouwer. Of je kan deze regel ook andersom lezen. Drieëntwintig zetten na een Philidor opening en de vrede is gesloten. Valt er verder nog iets over te zeggen… nee. Remise, de eerste score staat.

Maar tegen die tijd heeft Maarten Beekhuis zichzelf al zover in de nesten gewerkt dat we al weten dat we op achterstand gaan komen. En dat kunnen we niet gebruiken. Maar als je je al binnen de tien zetten zorgen moet gaan maken om het verdedigen van pion c2, die dan uiteindelijk ook valt, roep je wel het onheil over jezelf af. De pion gaat kinderlijk eenvoudig verloren en vanaf daar vecht Maarten eigenlijk al voor een verloren partij. Toch doet hij nog een poging om het beste er van te maken, maar het zal niet lukken. Kort nadat Martin remise heeft gehaald moet Maarten de koning omleggen.

Maar vanaf daar begint er een Schaakstad-uurtje en worden er een heleboel dingen duidelijk, maar niet zonder het nodige geluk. En degene die daar het beste over mee kan praten is Nikolai, de aanstichter van dit bijzondere uurtje. Je mag hem niet specifiek aanwijzen als zodanig, maar wat er bij hem in de partij gebeurt is dan het mazzeltje van het seizoen. Nikolai speelt met zwart tegen Lody Kuling, speler met de hoogste rating bij Zukertort. En deze Lody geeft Nikolai weinig kans, ten eerste zet hij het centrum vast waarna hij de meer plezierige stelling mag uitmelken, Nikolai is min of meer alleen maar toeschouwer. Hij moet een pion inleveren maar die hoeft niet gelijk beslissend te zijn. Maar de pluspion is wel een degelijk wapen tegen de zeer slecht gepositioneerde loper van zwart, voordat deze is bevrijd heeft wit al zijn pijlen al op de overige zwarte pionnen gericht. Maar opeens stokt de winstvoering en begaat Lody eerst een paar kleine onnauwkeurigheden waardoor Nikolai zijn loper opeens tot sterk stuk kan omtoveren. En daarbij spelen ook nog een twee oprukkende a en b-pionnen een belangrijke rol. En dan grijpt Lody Kuling compleet mis, een enorme blunder waardoor die twee pionnen niet meer te stoppen zijn. Een drama pur sang speelt zich af. Het is erg zuur voor Zukertort Amstelveen, maar voor ons de totale ommekeer in de wedstrijd.

Want het negatieve gevoel van eerder die middag is intussen omgedraaid in een goed gevoel. Een gevoel van “we gaan niet meer degraderen”! Henk heeft eerder remise afgeslagen in belang van het team, en Marcel, Freddie en Erik hebben hoopgevende stellingen opgebouwd.

Tegen elke zet die Freddie met zwart tegen zich krijgt lijkt hij zich te bedienen van f5, er zal wel een filosofie achter zitten. En als die filosofie werkt hoor je mij niet klagen. Tegen Bram ter Schegget heeft het in ieder geval effect, want al voor de twintigste zet heeft hij een kwaliteit gewonnen. En in tegenstelling tot de vorige ronde heeft hij nu gelukkig wel het overzicht om een winnend plan uit te voeren. Het is nog wel oppassen omdat wit via de g-lijn allerlei dreigingen weet te creëren. Het resulteert erin dat hij een pion extra moet inleveren. Maar het duurt niet lang meer voordat hij het voordeel van de toren tegen de loper kan laten gelden. Nadat de dames zijn geruild komt er kleine tactische strijd op het bord die Freddie probleemloos uitspeelt. Als eerste wordt de vrije b-pion in toom gehouden en daarna snijd hij de witte koning af. Voor Ter Schegget is dat reden genoeg om in te zien dat de partij verloren is, en kunnen wij een volgende overwinning bij laten schrijven. Het gaat de goede kant op.

De super degelijke rots in de branding dit seizoen is zonder twijfel Erik Smit. Tot aan deze ronde nog steeds geen nederlaag en met een score van 6 uit 8 is de koek nog niet op. Want ook in de negende ronde komt hij geen moment in gevaar. De kenmerken in zijn partijen zijn duidelijk, vanuit een klein voordeeltje in de opening gaat hij het net zo lang uitmelken totdat de tegenstander wel iets over het hoofd ziet. En zo gaat het vandaag ook weer, na twintig zetten heeft hij een klein positioneel voordeeltje, maar nog niet genoeg voor winst. Toch begaat Gijs IJzermans een fout zodat Erik heel geniepig een pion weet te bemachtigen. Het nadeel is wel dat die pluspion helemaal vanaf a2 te gelde gemaakt moet worden. Dat is geen doen, dan maar op een andere manier. De bewuste pion kan worden geruild en er blijft een paard eindspel over dat Erik daarna op het oog simpel in zijn voordeel beslist. Hij wordt daarmee onze topscorer van dit seizoen met 7 uit 9, en dat allemaal met zeer degelijke partijen, hulde!

In principe hebben we dan nog maar een half punt nodig, want DSC Delft moet nog steeds de marge van twee bordpunten wegwerken. Maar we zijn niet op de hoogte van wat er zich afspreekt in Utrecht, dus we moeten het zelf doen. Maar dat wisten we al voor de wedstrijd.

Mark Brussen had in de vorige ronde met een goede overwinning hopelijk genoegen vertrouwen opgebouwd om in de laatste ronde het derde bord te verdedigen. En het liet zich inderdaad zo aanzien dat hij voor niemand bang was, en zeker niet tegen Michiel Harmsen van Zukertort. Deze denkt na de openingsfase een aanval op te kunnen bouwen maar moet wel een pion inleveren. Die pion had een verzekering moeten zijn voor op zijn minst een remise voor Mark. Maar hij ziet te veel varianten aan voor spoken en raakt het overzicht kwijt terwijl als je het op de computer ziet simpel lijkt. Dus in plaats van met een pion meer het eindspel in te gaan, moet hij het met een kwaliteit minder doen. En dat gaat hij helaas niet redden. Wit weet alle mooie ideeën om zeep te helpen, en Amstelveen krabbelt een puntje terug. Het is dan 3½-2½ voor Schaakstad, we zijn er bijna.

En waar Mark uit de vorige achtste ronde met een goede overwinning de strijd aanging, moest Marcel met een gelukkig toegeworpen winst het beste er van maken. Dit was niet zijn seizoen, het liep niet, het kwam er niet uit, ronduit balen was het. Maar op het moment dat het nodig was bleek hij er toch te kunnen staan. Maar het ging wel moeizaam, tegenstander Theulings wilde niet echt meewerken, en dat is zijn goed recht. Marcel heeft wel het grootste gedeelte van de partij iets wat op een voordeeltje lijkt. Het ziet er apart uit als zwart met zijn drie overgebleven stukken (pionnen niet meegerekend) een lap dance aan het uitvoeren is rondom de witte koning. Maar een iets te optimistisch plan en de zwarte droom spat uiteen, en alweer verschijnt er een paard eindspel op het bord. Het lijkt alsof we er vandaag patent op hebben aangevraagd. En ook nu mogen wij het zoet van de overwinning daarin proeven. Met twee pionnen meer weet Marcel het karweitje soepel te klaren! En dat is het broodnodige punt dat ons over de grens van de overwinning brengt, klassebehoud is daarmee een feit.

Maar de koek is nog niet op want zoals reeds bekend heeft Henk Eleveld eerder die middag remise afgeslagen en daar krijgt hij nu de beloning voor. Het stugge doorspelen heeft zijn tegenstander Jan Helsloot misschien tot wanhoop gedreven, wie zal het zeggen. Voor de zoveelste keer dit seizoen verzandt Henks partij in een toreneindspel. Dat wel met wisselend succes, maar waarschijnlijk had hij nu het trucje door en bleef maar doordrammen. Toreneindspelen worden algemeen beschouwd als saai, maar als je de winst voor het grijpen hebt is het natuurlijk reuze interessant. En in de Smit-stijl blijft hij loeren op een foutje van de overkant. Het duurt lang maar hij krijgt zijn kans, en die wordt onmiddellijk aangenomen. Als hij eenmaal twee pionnen voorsprong heeft duurt het niet lang meer dat hij ook zijn verdiende punt mag laten noteren. We winnen met 5½-2½, en die winst hadden wij wel degelijk een keer verdient.

Want in de eindstand van deze competitie worden we uiteindelijk achtste. Maar als je alle uitslagen bekijkt hadden we heus wel hoger kunnen eindigen. Twee gelijke spelen tegen de teams die om het kampioenschap streden, wat had daar meer ingezeten? We verliezen van de twee teams die degraderen. Wat als we daar de winst hadden gepakt. De eindstand zou er dan heel anders uit hebben gezien met een Schaakstad-team dat mee had kunnen doen om de promotie. Het is er dit seizoen niet uitgekomen, en waarom? Sommige spelers kwamen maar niet op gang of het zat ze gewoon niet mee. Laten we hopen dat het volgende seizoen alles eens meer mee zit en iedereen zijn gebruikelijke vorm kan behalen en handhaven. Dan zijn we een kandidaat voor de ereplaatsen.

T  Schaakstad A'doorn 2 2120  Zukertort A'veen 2  2132 5½-2½
1. Martin van Dommelen  2220  Dennis Brouwer      2175  ½-½
2. Maarten Beekhuis     2124  Florian Jacobs      2208  0-1
3. Mark Brussen         2007  Michiel Harmsen     2052  0-1
4. Erik Smit            2165  Gijs IJzermans      2077  1-0
5. Nikolai Kabanof      2056  Lody Kuling         2245  1-0
6. Marcel Boel          2191  CM P-P Theulings    2172  1-0
7. Freddie vd Elburg    2148  Bram ter Schegget   2135  1-0
8. Henk Eleveld         2052  Jan Helsloot        1994  1-0
foto's op Facebook | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

zondag 26 april 2015

Schaakstad Apeldoorn verliest bordpuntenrace

Merijn van Delft

Het eerste team van Schaakstad Apeldoorn is er dit seizoen niet in geslaagd terug te promoveren naar de Meesterklasse. Meteen in de eerste ronde werd gewonnen van directe concurrent Sas van Gent, maar een ongelukje in de vijfde ronde tegen De Stukkenjagers is fataal gebleken: de Zeeuwen wonnen acht ronden op rij met veelal dikke cijfers. Afgelopen zaterdag won Apeldoorn thuis van Vianen/DVP met 7,5-2,5, maar Sas van Gent nam alle twijfel weg middels een 8,5-1,5 overwinning op DD uit Den Haag. Onze felicitaties aan Sas van Gent en aan de sympathieke Belg Steven Geirnaert, die met 8 uit 9 en een tpr van 2642 topscorer werd van klasse 1B.

De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Vianen is nooit echt spannend geweest, omdat de LimburgersBrabanders het tweede bord hadden opengelaten en Maarten Solleveld derhalve reglementair won. Stefan Kuipers had het lastig met zwart tegen de taaie Duitser Ulrich Dresen en moest genoegen nemen met remise. Reiner Odendahl trok de stand nog even gelijk door een spannende partij te winnen van Thomas Beerdsen. Daarna kwamen de punten door voor Apeldoorn: Sjef Rijnaarts won van Dennis Kerstens en ikzelf van Jermo Kooijmans, allebei in een lekker rommelige partij. Technische winsten waren er voor Arthur van de Oudeweetering in een dubbel toreneindspel tegen Tiemen Dalhuisen en Alexander Kabatianski door het belegeren van een zwakke pion tegen Frank Lommers.



Tim Lammens kwam heel goed te staan tegen Ornett Stork, maar mocht na een tactische blunder blij zijn met remise. Nico Zwirs liet zijn voordeel verzanden tegen Ulrich Perschke en moest eveneens in remise berusten. Armen Hachijan tenslotte sloot een goed seizoen af met winst op Toon van Lanen. Komend seizoen zal Schaakstad Apeldoorn er onveranderd hard tegenaan gaan en een nieuwe poging wagen terug te keren op het hoogste niveau. Voor wie zin heeft om het seizoen op een ontspannen manier af te sluiten: op zondag 28 juni is de 3e editie van het kroegloperstoernooi (voor duo's) in Apeldoorn.

T  Schaakstad Apeldoorn 2364 Vianen/DVP         2150 7½-2½
1. IM Stefan Kuipers    2381 FM Ulrich Dresen   2250  ½-½
2. GM Maarten Solleveld 2527 NO                       1-0 Regl.
3. IM Merijn van Delft  2414 Jermo Kooijmans    2213  1-0
4. IM Alex. Kabatianski 2409 Frank Lommers      2157  1-0
5. Nico Zwirs           2351 Ulrich Perschke    2087  ½-½
6. FM Armen Hachijan    2296 Toon van Lanen     2161  1-0
7. FM Sjef Rijnaarts    2346 Dennis Kerstens    2202  1-0
8. FM Tim Lammens       2322 Ornett Stork       2055  ½-½
9. IM A. vd O'weetering 2277 Tiemen Dalhuisen   1865  1-0
10.FM Thomas Beerdsen   2313 FM Reiner Odendahl 2358  0-1
foto's op Facebook | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

zondag 12 april 2015

Zeeslangen naar het Max Euweplein

Henk Vinkes

Na de desastreus verlopen wedstrijd uit de vorige ronde tegen DSC Delft, zou je kunnen zeggen dat het roer om moest. In die wedstrijd lag de kans om onszelf uit het gevaar van degradatie te werken. Maar het mocht niet zo zijn, en we konden weer verder de strijd aangaan tegen het degradatiespook. DSC Delft bleef met hetzelfde probleem zitten met een op het oog gemakkelijker programma. Want zij hadden Utrecht als tegenstander in de laatste ronde, maar gelukkig in de achtste ronde nog een zware dobber aan Kennemer Combinatie. Maar om te spelen op de resultaten van de andere teams is geen juiste instelling, we moesten zelf met een oplossing komen. Hoe dat te doen? De opstelling omgooien, inderdaad. Maar heb je dan net een gelukkige hand dat Caissa 2 daar niet op gokt?


Henk Eleveld en Maarten Beekhuis werden naar voren geschoven en de kracht en degelijkheid in het midden gestationeerd. Op zich moet dat werken alhoewel dit seizoen niets vanzelfsprekend is. Zoals het zich liet aanzien nadat de opstellingen bekend waren lagen er zeker kansen, maar de partij moet nog wel gespeeld worden. En aan de strijdlust heeft het deze keer niet gelegen, als het gemiddelde aantal zetten van deze match 63 is zegt dat volgens mij genoeg. Het verloop van deze enerverende wedstrijd, en hoe het bijna misliep.

Zoals gezegd werd de opstelling dus stevig door elkaar gegooid, met als gevolg dat Henk Eleveld aan het eerste bord plaats mocht nemen. Maar Henk is nooit bang om de strijd tegen wie dan ook uit de weg te gaan. Maar hij gaat die uitdaging net iets te enthousiast aan, en al op achtste zet begaat hij een kleine maar waarschijnlijk wel beslissende fout door met de dame net twee velden te ver te dansen. En omdat zijn tegenstander resoluut laat blijken dat die zet fout is, loopt Henk de rest van de partij achter de feiten aan. De verloren pion ziet hij nooit meer terug. Zoals hij het zelf al zegt: ik kan wel opgeven na twintig zetten maar dat is niet de juiste instelling. Zwart kan immers nog altijd iets over het hoofd zien. Maar niet vandaag, alle dreigingen worden weerstaan en na ruim vier uur spelen moet Henk het hoofd buigen. Een ingecalculeerde nederlaag…? Wat als hij niet die kleine misgreep had gedaan?

Dus is pas omstreeks vijf uur de eerste uitslag bekend, iets wat met het huidige speeltempo uitzonderlijk is. Maar nadat de stukken in de doos zijn gedaan volgt snel de eerste overwinning voor ons. Mark Brussen haalt geduldig dat punt binnen. Ook bij Caissa is de personele bezetting niet helemaal compleet en is Annemarie Volkers invaller. Daar weet Mark wel raad mee. Maar hij moet er wel voor werken, want hij krijgt het niet in de schoot geworpen. Na het middenspel zijn alle lopers en paarden afgeruild plus nog een stel torens. Maar Mark heeft net iets meer bewegingsvrijheid en aanvalsmogelijkheden. En net als Annemarie denkt een gevaarlijk pion te krijgen, kan Mark het tegendeel bewijzen. En hij gaat met rassé schreden te werk, de witte dame en toren worden verjaagd uit de verdediging van de koning, die daarna ten dode is opgeschreven. De stand is weer gelijk, voorlopig klopt het beeld van de wedstrijd.

Maar Erik Smit is zo vriendelijk om dat beeld lelijk te verstoren, tenminste als je het vanuit het team van Caissa bekijkt. De typische Smit-partij voltrekt zich in alle glorie als je dat zo mag zeggen. Een rustige opbouw en als de tegenstander maar een klein steekje laat vallen zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Maar het is vandaag zwoegen en niet wijst erop dat Erik zijn plannen kan waarmaken. En Abe Willemsma is ook niet van plan om hem daarbij te helpen, hij houdt alles goed gesloten. Erik moet met gevaar voor eigen leven proberen door te stoten, maar ook hij krijgt allerlei dreigingen om zijn hoofd geslingerd. Maar door het nemen van enig risico zoals Erik dat doet, wordt Willemsma misschien net iets te overmoedig en denkt de witte koning te grazen te kunnen nemen. En daar is het witte paard net iets machtiger dan de zwarte loper. Die heeft geen aanvalspunten en moet moedeloos toezien hoe Erik de zwarte stelling sloopt. Misschien een mazzeltje, het maakt ons niet uit, weer een punt erbij.

En als we het dan echt over mazzel moeten hebben… Marcel Boel! Anders kunnen we het in koor niet zeggen, maar wie maalt daar om? Ja, absoluut zijn tegenstander Francis Lesman, want die was ons blijkbaar wel vredelievend gezind. Lesman had een goede partij gespeeld en het optimistische spel van Marcel totaal geneutraliseerd. Het lijkt er de hele partij op dat Marcel geen plan heeft, alle stukken staan op de damevleugel, terwijl de koning open en bloot moet afwachten wat er komen gaat. En er komt het nodige op hem af en Marcel kan er niks tegen doen. Nadat diverse stukken zijn geruild en de zwarte armada is teruggedrongen, kan het witte feest beginnen. Zeg maar waar u het wilt hebben en wij witte stukken leveren. Zoals wel vaker wordt gezegd: alles wint, maar niets is moeilijker dan een gewonnen partij te winnen. Marcel gaat nog stug door in de hoop op een misser van wit. En hij krijgt zowaar uit het niets de tegenkans waar hij echt niet meer op gerekend had, wie eigenlijk wel? Wit doet er alles aan om geen remise te forceren, en gaat dan vreselijk in de fout. Ja, en dan zegt Marcel dank je wel, die overwinning gaat mee naar Apeldoorn. We staan met de nodige mazzel op 3-1 voor en er lijkt op zijn minst een gelijkspel in te zitten.

Maar niet voordat de overige partijen ook afgelopen zijn… en daar komt nog de nodige strijd en frustratie bij kijken. Normaal speelt Martin op een van de hogere borden maar vanwege de “tactiek" nu op het vijfde bord. Je zou denken dat hij dan een makkelijkere tegenstander zou krijgen, maar niets in minder waar. Hij mag het opnemen tegen Rogier van Arkel, en die heeft vandaag Martinnetje pesten op het menu staan. Nu speelt Martin best wel degelijk als hij met wit speelt, maar wat hij vandaag over zich heen krijgt is niet te versmaden, zie de stelling na negentien zetten. Alle witte stukken zijn op de onderste rij geposteerd. Niet des Martins!! Hij moet een moedeloos gevoel gehad hebben want hij krijgt totaal geen kans op tegenspel. Aan alle kanten worden zijn stukken opgejaagd en na dertig zetten zijn ze op een kluitje gegooid. En alle zwarte stukken wandelen vrolijk flierefluitend naar voren. De altijd vrolijke Martin is dit keer behoorlijk uit het veld geslagen. Maar als je tegenstander gewoon beter speelt heb je daar niets over te klagen. En dat was vandaag het geval. Uithuilen en doorgaan. Want we hebben nog steeds geen vier bordpunten, wat ons een gelijkspel garandeert.

En we hadden Nikolai ook aan een lager bord zitten dan normaal, en met de chaos die hij altijd weet te creëren moest er wel wat mogelijk zijn. En in het begin van de partij gaat hij zijn gebaande wegen, de Nikolai-stijl. Het is niet anders dan de andere partijen van hem. Op die manier wil hij de basis leggen voor het uitwringen van de dan hopelijk lamgelegde stelling van zijn opponent. En hij is goed op weg, maar uiteraard speelt de andere kant ook zijn eigen spelletje. En die gaat niet mee met wat Nikolai van plan is, integendeel zelfs. Nikolai is te zeer bezig om zijn stukken door te laten dringen in de zwarte stelling. Daarbij onderschat hij de aanvallende acties van zwart, maar het is dan al te laat. Als Paul Janse eenmaal de gelegenheid krijgt om zijn stukken te laten dansen, krijgt Nikolai overal de Tropanka over zich heen (ja, dat heb ik gegoogeld). Maar Paul Janse speelt het dan ook mooi uit met drie lichte stukken. Dan is het dus weer gelijk: 3-3.

De mooie opgebouwde voorsprong is verdwenen, maar kan misschien weer teruggewonnen worden als Maarten Beekhuis weet te winnen. Maar daar ziet het er het begin van de partij niet naar uit. Vanaf het begin moet hij zich verdedigen en pas als het tegen de tijdcontrole loopt kan hij zich iets loswrikken, maar van harte gaat het niet. Het tegenspel dat hij creëert met de vrije a-pion garandeert hem sowieso een remise, maar hij wil meer. En terecht, want de vrije pion veroorzaakt zoveel problemen voor wit dat hij de dame in moet leveren voor een toren en een loper. En even later moet gedwongen afscheid nemen van de loper, maar daar begaat Maarten net een elementaire fout door daar ergens geen f6-f5 te spelen. En dat heeft zijn tegenstander goed gezien want hij kan een blokkade opbouwen, maar Maarten wil toch proberen te winnen. En dat gaat hij dan heeeeel lang proberen. Maar hij komt er niet doorheen, net door dat ene zetje dat je vergeet te doen, jammer, goed geprobeerd.



En dan is er nog een partij bezig, en die duurt en duurt maar voort, een echte zeeslang. Freddie van der Elburg heeft al snel in de opening voordeel opgebouwd. Wit wordt op alle fronten in de verdediging gedrongen en nog voor de dertigste zet levert hem dat een stuk op voor een pion. Mooi, en nu een plan voor de winst vinden. Dat blijkt toch lastiger dan gedacht, want hij kan maar geen vorderingen maken. En als je dan een tweede pion moet teruggeven wordt het nog moeilijker. Zelfs zo moeilijk dat hij onder druk langzaam kleine foutjes met grote gevolgen begint te maken. De drie pionnen komen met rasse schreden naar de overkant. En de enige remedie daartegen is om materiaal in te leveren, ondertussen gaat wit aan de andere kant van het bord op rooftocht. En in de tussentijd dat Freddie alles van de koningsvleugel heeft schoongeveegd, zijn twee hoopgevende pionnen op de damevleugel geliquideerd. De frustratie is groot, en terecht want alles blijkt voor niets te zijn geweest. De match gaat verloren, daar kunnen we lang over praten maar het zal zo zijn. Weg aspiraties op klassebehoud… alle overige partijen van die dag zijn beëindigd en alleen deze partij is nog bezig en bezig en bezig en bezzzzzigggggzzzzzzzzzzzz. Want waar Freddie zijn winstplan niet kon vinden en uitvoeren is het nu Rik Salomons die het niet sluitend kan krijgen. Als je het via de computer met Engine bekijkt is het allemaal simpel en duidelijk. De overgebleven paarden worden geruild en met twee pionnen meer zou het appeltje-eitje moeten zijn. Maar na 107 zetten kiest Rik Salomons het verkeerde plan waardoor Freddie de koning in toom kan houden. Na wederom een zeer lange partij behalen we dus uit de diepste diepten van de Amsterdamse Schaakkelders uiteindelijk een zwaar bevochten gelijkspel.

Nadat we ’s morgens met de groepsretour en samen met het eerste team op pad zijn gegaan is de strijd om even voor zeven gestreden. We hebben zeer zeker het geluk aan onze zijde gehad, Marcel had moeten verliezen en waarschijnlijk Freddie ook. Maar het geluk zat ons nu eens mee waar het in eerdere matches ons niet gegund was. Maar zo zal het wel bij meer wedstrijden gaan. Maar we zijn nog niet zeker van klassebehoud want DSC Delft kan het ons nog lastig maken in de laatste ronde. Zij spelen tegen Utrecht en wij tegen Zukertort Amstelveen, dus een lastiger opgave. Wij hebben wel meer bordpunten en die achterstand moeten ze eerst wegwerken.

Het was een lange dag maar die daar was nog niet beëindigd, want reisleider Merijn van Delft trakteerde ons nog op een mooie avondwandeling door Amsterdam. Die voerde ons langs prachtige panden waar de Amsterdamse jetset bivakkeerde. Niemand van dit elan gezien, maar hij beloofde wel het Vondelpark, en als sluitstuk van de dag: het Max Euweplein. Wat mooier om dat plein te betreden via de Jan-Hein Donner brug. Aldaar werd op het plein nog geschaakt maar daar hebben wij ons niet mee bemoeid, we wilden eten! We hadden zin om de frustraties weg te drinken en te eten, en dat hebben we gedaan. Om elf uur, en voor sommigen nog later, konden we uitgestrekt op de bank ploffen, we waren weer thuis.

T  Caissa 2          2085  Schaakstad Apeldoorn 2 2120 4-4
1. Anno Steenberg    2115  Henk Eleveld           2052 1-0
2. Juan de R. Husman 2175  Maarten Beekhuis       2124 ½-½
3. Abe Willemsma     2055  Erik Smit              2165 0-1
4. Francis Lesman    2042  Marcel Boel            2191 0-1
5. Rogier van Arkel  2180  Martin van Dommelen    2220 1-0
6. Rik Salomons      2067  Freddie vd Elburg      2148 ½-½
7. Paul Janse        2089  Nikolai Kabanof        2056 1-0
8. Annemarie Volkers 1954  Mark Brussen           2007 0-1
foto's op Facebook | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

Apeldoorn raakt achterop in bordpuntenrace

Merijn van Delft

In klasse 1B is het eerste team van Schaakstad Apeldoorn verwikkeld in een bordpuntenrace met Sas van Gent. Apeldoorn won in Amsterdam met 6,5-3,5 van Caïssa, maar de Zeeuwen versloegen Vianen/DVP met 8-2 en staan nu met nog één ronde te gaan 2,5 bordpunt voor in de strijd om promotie naar de Meesterklasse.

Apeldoorn begon voortvarend aan de wedstrijd. Tim Lammens wist met wit op omzichtige wijze mooi positioneel voordeel te verkrijgen tegen de ervaren Rob Witt en scoorde na een blunder van laatstgenoemde het eerste punt. Armen Hachijan won op vergelijkbare wijze met wit van Jasel Lopez: zuiver positioneel spel en tactisch strak afgemaakt. Sjef Rijnaarts had het zwaarder met zwart tegen Alje Hovenga, maar na taai verdedigen keerde het tij en kwam Sjef tot winst. Zelf had ik net mijn positionele voordeel uit handen gegeven met zwart tegen de 70-jarige grootmeester Hans Ree, toen mijn tegenstander te optimistisch werd en opeens een stuk verloor. Stefan Kuipers zorgde voor het vijfde volle punt door Ivo Timmermans langzaam te overspelen vanuit een Philidor met de zwarte schijven.

Het ging mis aan de staartborden. De experimentele openingsbehandeling met zwart van Thomas Beerdsen werd vakkundig afgestraft door Michael Wunnink. Arthur van de Oudeweetering miste met wit een winstkans tegen Marc Overeem en gaf vervolgens in tijdnood een stuk weg. Onze invaller Arjon Severijnen had interessant tegenspel ontwikkeld met zwart tegen Enrico Vroombout, maar liet zich in tijdnood mat zetten. Daarmee waren de kansen op een ruime overwinning verkeken. Alexander Kabatianski zorgde voor het zesde punt door Robert Kikkert in een degelijke positionele partij te verslaan en ten slotte speelden Nico Zwirs en Arno Bezemer aan het eerste bord remise na een taai gevecht.

T  Caissa          2236 Schaakstad Apeldoorn 2331 3½-6½
1. FM Arno Bezemer 2283 Nico Zwirs           2351  ½-½
2. Alje Hovenga    2233 FM Sjef Rijnaarts    2346  0-1
3. FM Jasel Lopez  2251 FM Armen Hachijan    2296  0-1
4. Ivo Timmermans  2164 IM Stefan Kuipers    2381  0-1
5. FM Rob Witt     2223 FM Tim Lammens       2322  0-1
6. GM Hans Ree     2328 IM Merijn van Delft  2414  0-1
7. Robert Kikkert  2234 IM Alex. Kabatianski 2409  0-1
8. Michael Wunnink 2270 FM Thomas Beerdsen   2313  1-0
9. FM Marc Overeem 2201 IM A. vd O'weetering 2277  1-0
10.Enrico Vroombout2169 Arjon Severijnen     2200  1-0

Partijen openen in nieuw venster of tabblad | partijen in pgn

'Krijgt Arno Bezemer dan toch gelijk?'

woensdag 25 maart 2015

Titelstrijd in klasse 1B onverminderd spannend!

Stefan Kuipers

Na een mooie 7-3 overwinning thuis tegen De Toren Arnhem – VSV houden we de aansluiting bij de koploper HWP Sas van Gent. Het verschil is nu slechts één bordpunt en dus kan alles nog gebeuren met twee rondes te gaan in klasse 1B. Waar de wedstrijd tegen De Toren Arnhem – VSV aan het begin van het seizoen gold als eentje die ‘gewoon gewonnen’ moet worden, was het nu zaak om dat ook nog eens met zoveel mogelijk bordpunten te doen.

Op het eerste bord wist Merijn van Delft in de Najdorf zijn tegenstander Mees van Osch een pion af te snoepen. In het eindspel wist hij zijn loperpaar goed te benutten om uiteindelijk door de witte verdediging heen te breken. Dat de zwarte lopers daarbij eerst vakkundig naar d8 en e8 begeleid werden alvorens ze weer te activeren, is volledig in “Van Delft-stijl”.

Op het tweede bord ging Maarten Solleveld de strijd in de Winawer tegen Joost Offringa. Deze stellingen blijven voor mij ongrijpbaar, al leek het lang toch redelijk in balans te zijn. Maarten verwoordde het wat fraaier: “Het middenspel zonder dames blonk uit door ondoorzichtige manoeuvres van beide kanten”. Uiteindelijk zag Joost een tussenzetje over het hoofd, waarna hij niet meer in staat was zijn stelling bij elkaar te houden.


Op het derde bord werd de Konings-Indisch van Nico Zwirs wederom getest, ditmaal door Ruud Janssen. Het middenspel werd al gauw een rommelig geheel met kansen die over en weer vlogen. Uiteindelijk was het Ruud die het overzicht het best kon bewaren. Hij wist zijn extra pion in het eindspel razendsnel te verzilveren doordat zijn stukken al erg goed stonden.

Op het vierde bord was er ook een spannende partij tussen Sjef Rijnaarts en Etienne Goudriaan. Sjef leek de Najdorf van Etienne goed aangepakt te hebben, maar toen wist Etienne toch goed initiatief te ontwikkelen. Nadat hij zijn dame offerde is de stelling totaal onduidelijk, maar in de praktijk is het voor wit bijna niet te doen om de aanval fatsoenlijk te overleven. Sjef ging uiteindelijk de mist in en Etienne sloeg direct toe.

Op het vijfde bord had ik zelf een interessante Philidor tegen Justin Gunther. Na wat onnauwkeurigheden van beide kanten kreeg ik het loperpaar te pakken en besloot ik daar maar op de lange termijn op te teren. Die lange termijn kwam er alleen nooit omdat Justin wat overzag en een stuk blunderde.

Op het zesde bord leek Alexander Kabatianski in het middenspel in het voordeel te komen tegen Willy Hendriks. De witveldige loper van Willy werd wat in het nauw gedreven, maar daar bleef het uiteindelijk ook bij. Alexander wist er geen goed vervolg aan te geven en gaf de kans aan Willy om een koningsaanval op te zetten. In het heetst van de strijd besloot Willy voor de zetherhaling te gaan nadat hij een stuk had geofferd.


Op het zevende bord had Arthur van de Oudeweetering zijn huiswerk weer uitstekend gedaan, in tegenstelling tot zijn tegenstander Tjaart Offringa. Voor de derde keer dit seizoen ging de tegenstander van Arthur ten onder in de verschrikkelijke complicaties. Arthur won een stuk en de aanval van Tjaart stokte direct.

Op het achtste bord leek er lange tijd niks aan de hand in de partij tussen Tim Lammens en Tijmen Kampman. Tijmen leek zelfs prima uit de opening te komen, maar blunderde ineens en moest om die reden zijn dame offeren. Daarna was Tim er als de kippen bij en maakte het karwei snel af.


Op het negende bord was de grootste verrassing van de dag in de partij tussen Armen Hachijan en Rembrandt Bruil. Armen had wat moeite in de opening, maar Rembrandt wist daar niet voldoende van te profiteren. Armen wist weer terug in de wedstrijd te komen, maar dacht er allemaal wat te gemakkelijk over tegen zijn veel jongere tegenstander. In het dame-eindspel wist Rembrandt eenvoudig de weg naar remise te vinden, terwijl Armen nog wel een enkele kans op de winst miste. Slot van deze partij (15 min.) op YouTube

Op het tiende bord ging Thomas Beerdsen snel voor de aanval tegen de Najdorf van Noud Lentjes. Bij de allereerste poging om zwart onder druk te zetten ging Noud meteen de fout in. Hij wist de aanval van Thomas wel tegen te houden, maar daardoor was zijn stelling positioneel volledig ingestort en kon Thomas gewoon richting het eindspel om dat eenvoudig te winnen.

Al met al een fraaie overwinning met ook nog redelijk wat bordpunten. We hebben nog twee matches de tijd om één bordpunt goed te maken, dus het zal een zeer spannende eindsprint worden. De volgende wedstrijd zal in Amsterdam tegen Caïssa gespeeld worden.

T Schaakstad Apeldoorn 2364 De Toren Arnhem - VSV 2193 7-3
1.IM Merijn van Delft  2414 Mees van Osch         2296 1-0
2.GM Maarten Solleveld 2527 Joost Offringa        2250 1-0
3.Nico Zwirs           2351 GM Ruud Janssen       2474 0-1
4.FM Sjef Rijnaarts    2346 IM Etienne Goudriaan  2352 0-1
5.IM Stefan Kuipers    2381 Justin Gunther        2101 1-0
6.IM Alex. Kabatianski 2409 IM Willy Hendriks     2396 ½-½
7.IM A. vd O'weetering 2277 Tjaart Offringa       2106 1-0
8.FM Tim Lammens       2322 Tijmen Kampman        2092 1-0
9.Armen Hachijan       2296 Rembrandt Bruil       1738 ½-½
10FM Thomas Beerdsen   2313 Noud Lentjes          2128 1-0

't Andere verslag | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


dinsdag 24 maart 2015

Balanceren boven de afgrond

Henk Vinkes

Zonder in eerste instantie personele problemen voor de zevende ronde was de opstelling gauw klaar. Maar omdat Mark Brussen bij Checkpoint Charlie de muur had bekrast mocht hij zijn auto tijdelijk inleveren. En juist op deze zaterdag war es ihm gestattet das Fahrzeug wieder auf zu holen… Tja, vervelend maar we hadden snel een invaller gevonden, Reint van der Knijff nam maar wat graag zijn plaats weer in. En zo moesten we het goede resultaat van de vorige ronde opvolgen met een overwinning tegen DSC Delft. Maar Delft had zich tot de tanden gewapend om met hetzelfde voornemen te vertrekken uit Apeldoorn.

Het zou zo’n middag worden waar we nooit zicht hebben gehad op een goed resultaat. Als eerste slachtoffer meldde Maarten Beekhuis zich uit de strijd. Tegenstander Zwartveld bediende zich van het Scandinavisch, en in de overgang naar het middenspel is er niets aan de hand. Zwart staat misschien iets actiever, maar dat moet eenvoudig te verdedigen zijn. Toch weet Maarten met een paar zetten zijn stelling zozeer te verzwakken dat er na twintig zetten geen redding meer mogelijk lijkt. En een paar zetten later is dat ook het geval. De koning staat moederziel alleen tegen een dame en een loper aan te staren die geen mededogen kennen. De eerste tik moeten we incasseren.

Niet lang daarna moet onze held van de vorige ronde Nikolai Kabanof zich gewonnen geven. Nikolai gaat voortvarend te werk door met de pionnen op de koningsvleugel aan de wandel te gaan. Maar daar had hij beter iets voorzichtiger kunnen zijn, want zo snel als ze naar voren komen, zo eenvoudig wordt het weer uit elkaar gescheurd. Hij probeert nog de nodige chaos te creëren, waar hij natuurlijk heer en meester in is, en lijkt daar zelfs bijna in te slagen. Maar hij wil meer en denkt meer te kunnen krijgen. Waar hij beter had kunnen afwikkelen naar een gelijke stelling gaat hij net te ver. Een laatste noodgreep met diverse offers brengen niets op. De volgende tik krijgen we uitgedeeld. We staan met 2-0 achter en de voortekenen zijn niet al te best.

Maar voordat er echt over ons wordt heen gelopen, slaat eerst Reint van der Knijf terug. In een Schotse partij geeft teamleider Oranje van DSC Delft hem een mooie open f-lijn cadeau. Blijkbaar denkt hij van een “zwakte” in de witte stelling te kunnen profiteren maar hij mag alleen maar de aftocht aanvaarden. Dan is het aan Reint om het heft in handen te nemen. Alle sterke stukken verzamelen zich om de zwarte koning op het avondmaal te zetten. En daar krijgt hij ook de nodige hulp bij, want als zijn tegenstander het witte uitnodigt de witte stelling binnen te galopperen is het prijsschieten. Niet veel zetten na deze blunder staat zwart mat, we hebben een puntje teruggehaald.



En die mochten we gelijk weer inleveren, Henk Eleveld heeft de hele partij geen schijn van kans gehad. Zijn zwarte stelling is de hele middag geteisterd door witte stukken die allemaal vervelende zetten doen. En op een bepaald moment krijg je een beslissende klap uitgedeeld waarna je gewoon weet dat er niet veel hoop meer is. Ted Barendse deelt die beslissende klap uit als hij op f6 slaat en op het oog speelt het zich bijna vanzelf uit. Uiteraard probeert Henk nog de nodige trucjes maar de zwarte koning staat te veel op de tocht. Henk kan nog vluchten in een toreneindspel met een pion minder, maar heeft dan ook weinig in te brengen. Als het ontaardt in een totaal verloren pionneneindspel, vindt Henk het wel genoeg voor deze middag. De zaken beginnen penibel te worden. We hebben nog maar vier borden waar we even zovele punten moeten halen voor de winst.

Freddie van der Elburg wijst ons de goede kant op. De witte aanval van Martin Glimmerveen op zijn stelling is afgeslagen en dan is hij aan de beurt om de bordjes te verzetten. De witte stukken hebben zich genesteld in de buurt van de zwarte koning en staan na zo’n twintig een beetje verloren tegen een muur aan te kijken. Missie niet volbracht, we moeten ons terugtrekken, de koning is in gevaar! Maar het is al te laat en als wit een mogelijkheid onbenut laat om zich te verdedigen, kan Freddie beslissend uithalen. Dame en toren voeren het laatste oordeel over de koning uit en zetten deze mat. Een punt teruggehaald, maar het blijft een moeilijke wedstrijd.

Op het eerste bord weet Erik met zwart niets te bereiken tegen Gert Legemaat. Hij weet wel een iets betere stelling op te bouwen maar het blijft altijd binnen de remisemarge. Waar had hij het dan beter kunnen doen? Lastig te zeggen maar hij doet in ieder geval nog wel een poging via de h-lijn door met de toren zich voor de witte koning te posteren. In samenwerking met de andere toren mag het er intimiderend uitzien, het levert niets op. Remise is de enige juiste uitslag.

En bijna hetzelfde verhaal kan over de partij van Marcel Boel gezegd worden. Het enige verschil is dat Marcel wel een kans op de overwinning heeft gehad, maar net iets te veel stukken afruilde. En daardoor ging een goede kans verloren. Een toch wel goed opgezette partij leverde Marcel een pion op, en die had hem ook in het gunstigste geval de winst moeten brengen. Helaas was hij net iets te voorzichtig waardoor zwart een van de pionnen op de koningsvleugel kon afruilen. Daarmee kon hij een vesting opbouwen waar Marcel met de beste wil van de wereld niet doorheen kon komen. Remise, we staan op de rand van de afgrond met nog een partij te gaan.



En bovenaan die klif staat Martin van Dommelen te balanceren en zich af te vragen wat hij zal gaan doen. Achter hem zeven teamgenoten en een teamleider die hem maar al te graag op het droge willen houden. Maar het had niet zover hoeven komen, want Martin heeft gedurende de hele partij het heft in handen gehad, hij had alleen maar de trekker over hoeven te halen. Maar blijkbaar slaat in tijdnood de twijfel toe, en zo verdwijnt het verworven voordeel als sneeuw voor de zon. Gelukkig heeft hij een mooie voorpost op h7 staan, laten we die het Dimitri-van-Leentveld noemen. Het heeft overeenkomsten. Maar helaas is Martin niet accuraat genoeg in de afwikkeling en werkt hij zich in de nesten. Het lijkt erop alsof hij geen plan kan vinden, en de steeds krapper wordende tijd helpt daar ook niet bij. En als donderslag bij heldere hemel stort hij zich dan ook maar helemaal in de diepte. Tot overmaat van ramp geeft hij dan ook nog een toren weg. Dan is de nederlaag opeens wel heel zuur.

Dus staan we weer met beide benen stevig op de negende plaats in de tabel met nog twee ronden te gaan. Hoe we die moeten aanpakken gaan we de komende weken uitzoeken. Het zal hoe je het wendt of keert toch een keer goed moeten komen voor ons…

T Schaakstad Apeldoorn 2 2128  DSC Delft 2         2114 3-5
1.Erik Smit              2165  Gert Legemaat       2255 ½-½
2.Martin van Dommelen    2220  Bob Voogt           2104 0-1
3.Freddie van der Elburg 2148  Martin Glimmerveen  2086 1-0
4.Marcel Boel            2191  Jan-P. van Zandwijk 2046 ½-½
5.Nikolai Kabanof        2056  Kim Meulenbroek     2158 0-1
6.Reint van der Knijff   2071  Richard Oranje      2116 1-0
7.Henk Eleveld           2052  Ted Barendse        2107 0-1
8.Maarten Beekhuis       2124  Hans Zwartveld      2039 0-1

't Andere verslag | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

zondag 15 maart 2015

We verdienden zoveel meer

Henk Vinkes

Het was weer eens zo’n week waarin je nergens anders mee bezig bent dan invallers zoeken. Het verhaal is overbekend en het blijft frustrerend. Stefan heeft mensen nodig omdat het eerste team koste wat het kost weer terug moet naar het hoogste niveau, en die haalt hij dan bij het tweede team weg. En wij moeten alle zeilen bijzetten om niet na een seizoen weer te degraderen. Leuk allemaal, maar met als gevolg dat ik in de grabbelton van het derde team duik om daar de broodnodige speelkracht uit te vissen. En daar wordt Anton dan weer niet blij van want die heeft al te maken met de nodige afzeggingen. Plus het feit dat het derde team totaal niet op stoom komt, en degradatie bijna zeker niet meer kan ontlopen. Stefan is vlot bevoorraad, en daarna krijg ik de toezegging van Cees Beekhuis en Reint van der Knijff dat zij met de nodige afkoopsommen meespelen in het tweede team. De bonnetjes zijn niet uitgeschreven dus die kunnen ook niet zoekraken.

En als Anton alle leden, ex-leden, familieleden, ooms, tantes en jeugdleden langs is geweest, heeft hij ook een compleet team bij elkaar. En zo kunnen alle teams naar de respectievelijke tegenstanders… dacht je. Een paar dagen voor de wedstrijd krijg ik nog weer een afzegging, gevolgd door een aantal krachttermen, hier niet nader te benoemen. En dus kan ik weer aan de gang, maar ik heb er geen zin meer in, ik ga zelf maar op dat lege bord zitten, we zien wel wat het wordt. Want we verwachten er op voorhand al weinig van als je op visite mag bij de koploper, en wij met een onthoofd team acte de présence gaan geven. Het devies is, laten we deze wedstrijd maar vergeten en ons richten op de laatste drie ronden. Een nobel streven, want we zijn al eens eerder met die instelling naar Wijk aan Zee afgereisd, en die dag staat velen van ons nog altijd positief op het netvlies. Wie had ooit kunnen verwachten dat we dat kunstje bijna weer flikten!

Als we dan eindelijk achter de borden zitten blijken we te maken te hebben met een verschil in elo-rating van 120 punten. Ik als teamleider ben daar de grootste oorzaak van want ik hobbel al jarenlang achter dit elo-geweld aan, maar jullie maken je kippenborstjes maar nat, want ik kom er aan… Goed, zover genoeg hoogmoed uit het kamp van The Boss. ;-) In ieder geval geeft het aan dat wij het van tevoren goed ingeschat hebben dat we een op papier moeilijke middag tegemoet gaan. Maar we kunnen het ook zo bekijken dat zij het eerst maar eens moeten bewijzen als koploper. Laten we de middag dan maar chronologisch volgen.

Het is een mooie zonnige dag zo dicht bij het strand en de zon straalt enthousiast de speelzaal binnen. De kletterende zonnewering heeft geen weerstand tegen de wind en gaat terug in de startblokken. Cees Beekhuis is na ongeveer anderhalf uur spelen de eerste die de stukken ook weer terug in de doos doet. Nadat hij een week in een trainingskamp heeft gezeten kan hij geen voordeel behalen tegen Erik Schoehuys, die wel een veel hogere elo-rating heeft. Misschien had hij nog wel iets kunnen proberen, maar de tegenstander was een beetje verrast dat de stelling driemaal herhaald werd. En dat betekent nog steeds dat het remise is, alhoewel Schoehuys niet goed geteld had. Op zich al een goed teken deze plusremise, nog zeven te gaan.

En aan het enige bord waar wij een hogere rating hadden, scoorden we ook gelijk. In de voorbereiding was de openingskeuze van vele Wijkerianen bekend. D4, Lg5 en dat was precies wat Reint van der Knijff voorgeschoteld kreeg. Er volgt een Hollandse partij waar Reint kort en zijn tegenstander lang rokeert. Al snel gaat Reint op de damevleugel vooruitstrevend tekeer met diverse pionnen. En het levert een mooie open a-lijn voor hem op. Als dat klusje klaar staat is het centrum aan de beurt, nu gaan we daar eens lekker slopen! Cees Duivenvoorde begaat in het middenspel de fout door de witte loper niet af te ruilen, het had hem een mindere stelling opgeleverd, maar door het niet slaan krijgt hij nu te maken met een ronduit slechte stelling. Via de al eerder genoemde a-lijn komt Reint beslissend binnen, en de sloopkogel swingt de hele witte stelling aan gruzelementen. We staan zowaar voor, en als Freddie toevallig langsloopt constateert ook hij dat we er helemaal niet zo slecht voorstaan.

En die constatering is ook van toepassing op zijn eigen partij van deze dag in maart in Wijk aan Zee waar hij in januari triomfen… probeerde te vieren. Goed, de partij van vandaag, Siciliaans, Taimanov volgens het Schaakbasis proggie. Op zich een normale partij waar wit iets beter staat en Freddie nog niet heeft gerokeerd na twintig zetten en dat ook niet meer zal doen. Is het een noodzaak? Een kale koning in het midden van het bord met diverse aanvalsmogelijkheden voor wit. Maar het lijkt erop dat hij die aanval te vroeg inzet en Freddie de kans biedt de veste op orde te brengen. Wit heeft dan nog een trucje over om in de partij te blijven en helaas trapt Freddie daar met open ogen in. Shit, die was niet ingecalculeerd. De koning krijgt gelijk de strop omgehangen en de teams staan weer op gelijke hoogte. 1½-1½.

Gelijk daarna krijgen we weer met een “teleurstelling” te maken wanneer Erik remise moet toestaan. Het verwisselen van twee zetten is hier de oorzaak van. Vanaf het begin van de partij zet Erik de druk er op bij Rick Duijker, dat is hem wel toevertrouwd. Op de damevleugel staan twaalf pionnen tegen elkaar aan te schreeuwen dat ze erdoor willen maar de zwarte dame staan er klungelig bij in de weg. Maar het wordt min of meer vastgezet en dan heeft Erik de handen vrij vol in de aanval te gaan. Er wordt op e6 een paard geposteerd dat voor veel problemen wil gaan zorgen. En als even later de dame erbij gehaald wordt, lijkt het net zich vanzelf te sluiten rondom de zwarte koning. Het is een kwestie van tijd dat Erik de winst kan bijschrijven op het formulier. Maar dan is er de keuze tussen twee zetten waarvan hij denkt dat ze beide via veld e6 winnen, waar hebben we dat vaker gezien. En uiteraard kies je dan net die zet die net niet blijkt te winnen, een domper op de mooi opgezette winstvoering. En gelukkig, zegt Erik na afloop is het daarna remise want zijn ontwikkeling van stukken was absoluut nog niet voltooid.

Maar lang hoeven we niet teleurgesteld te zijn want de oh zo snotverkouden Nikolai laat zich niet het veld slaan door de griep en laat geen spaan heel van Bart Mulder. Als je in de opening zoveel mogelijk zetten wilt kopiëren van je tegenstander, komt er toch een moment dat dat niet meer kan. Het Engels noemen ze dat dan blijkbaar, maar daar valt al zoveel onder. Nikolai heeft zijn stukken lekker neergezet en laat zwart ploeteren om los te komen uit zijn omsingeling. Flierefluitend trekt Nikolai naar voren met de b-pion die gelijk voor onrust zorgt. Na twintig zetten is de zwarte stelling een onsamenhangend geheel dat op instorten staat en op alle fronten wordt aangevallen. Mooi om te zien want het speelt vrijwel vanzelf, de kans op een blunder van Nikolai is tot een minimum gereduceerd. En als de doorgang voor de witte b-pion is vrijgemaakt duurt het nog maar even voordat Nikolai ons weer op voorsprong zet. Zou het sprookje van destijds een vervolg gaan krijgen?

Want als ik Mark opdracht geef zijn tegenstander nog maar even een tijdje te dollen (de werkelijke uitspraak is weggepiept) is het niet de verwachting dat het tot iets moois zal leiden. Opening is Caro-Kann en lange tijd gebeurt er weinig tot niets, wel heeft Mark het gevoel dat hij steeds iets beter staat. En het is dat gevoel wat je vast moet houden, en dat doet hij ook. Maar het levert in het middenspel niets op, enige hoop is dan gevestigd op het zwarte paard dat iets beter geposteerd staat dan de witte loper. Trucjes loeren om de hoek. Maar als er niets in de stelling zit kun je lang doorgaan, ook te lang… Ja, ook te lang want het trucje komt opeens wel om de hoek kijken, een paardvork. Ai, pijnlijk, maar wel lekker voor ons want door deze winst komen we op 4 punten en een gelijkspel is gegarandeerd.

En dan mogen de Henken het karwei afmaken, dank jullie wel heren, het Henken-collectief krijgt een zware taak te verrichten. Maar de Henken hadden het wel degelijk af kunnen maken, voor de ene Henk misschien een verwachte taak, voor de andere Henk een verrassende uitkomst. Eerst de kleine Henk. Eleveld genaamd, speelde met zwart tegen Bastiaan Veltkamp en liet zich de kaas van het brood eten, jammer want het was niet nodig geweest. Alles draait om de zetten die op de a- en b-lijn gedaan worden. Torens en pionnen, Henk Eleveld laat helaas net een zet te veel toe van wit en daarmee glipt de remise hem uit de vingers. Hij weet zelf ook wel dat hij beter zelf op b3 had kunnen slaan, want dan is verdediging tegen maar een pion makkelijker dan tegen twee die er nu aan komen stormen. Hij probeert nog wel iets tegen te stribbelen maar de uitslag blijft hetzelfde, nederlaag voor Henk 1, en De Wijker Toren heeft weer hoop.

Want Big Hank kan het helaas ook niet bolwerken. En volgens mij was dit al eens eerder bij een invalbeurt van de captain, hij was weer als laatste bezig met de partij. Ik was er vanuit gegaan dat het een vlotte middag zou worden met een net zo snelle nederlaag als gevolg. Niets, en dan ook echt niets minder waar dan dat. In een Hollandse partij kon ik de gelederen goed gesloten houden en mijn tegenstander, captain Jimmy van Zutphen goed onder druk zetten. Hij had geen plan, ik wel en dat was het zwarte centrum uit elkaar slaan, en langzamerhand met mijn stukken op weg gaan naar de koning. De ontwikkeling van de zwarte stukken bleef lang achter bij het witte spel, en dat speelt wel lekker. Maar toch kon ik op een of andere manier niet door de zwarte verdediging heen breken, als iemand naar aanleiding van de partij een idee heeft hou ik me aanbevolen. Maar tegen de dertigste zet verlies de grip op de partij waar ik een verborgen mogelijkheid had om de remise binnen te slepen. Maar die zat net iets te ver verborgen voor mij, jammer en Jimmy kon zich vrij vechten. In plaats van 31. Lc3 moet ik 31. Lb4 spelen, als het paard dan weg gaat kan ik de dame naar e7 spelen en dan misbruik maken van de slechte positie van de zwarte toren. En daar gaat dan de laatste kans verkeken dat we deze wedstrijd konden winnen. Net voor zes uur geef ik ook nog een toren weg, en is het gelijke spel een feit.

Maar we kunnen met opgeheven hoofd vertrekken uit Wijk aan Zee, want bij voorbaat hadden we hiervoor getekend. Hier was vandaag gelukkig weer veel strijd te herkennen en de wil om te winnen. Dat het net niet lukte is jammer, maar wel hoopgevend voor de laatste drie ronden. Met het team op volle oorlogssterkte in de laatste drie ronden gaan we de miskleunen van het begin rechtzetten.
T De Wijker Toren   2140  Schaakstad Apeldoorn 2  2010 4-4
1.FM Rick Duijker   2292  Erik Smit               2165 ½-½
2.FM Sjoerd Plukkel 2239  Freddie van der Elburg  2148 1-0
3.Bart-Piet Mulder  2120  Nikolai Kabanof         2056 0-1
4.Bastiaan Veltkamp 2032  Henk Eleveld            2052 1-0
5.Erik Schoehuijs   2152  Cees Beekhuis           1889 ½-½
6.Peter Uylings     2138  Mark Brussen            2007 0-1
7.Jimmy van Zutphen 2176  Henk Vinkes             1694 1-0
8.Cees Duivenvoorde 1972  Reint van der Knijff    2071 0-1

't Andere verslag | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

zaterdag 14 maart 2015

Winnend Schaakstad Apeldoorn verliest koppositie

Stefan Kuipers

Ondanks de 6,5-3,5 overwinning op LSG 2, hebben we toch de eerste plek in klasse 1B (tijdelijk) af moeten staan aan HWP Sas van Gent. We kwamen in de match zelfs al vrij snel op een 2-0 achterstand, maar wisten ons daar gelukkig ook weer vrij snel van te herstellen.



Zelf speelde ik een matige partij op het eerste bord tegen Gerrie Bloothoofd. In de Najdorf offerde hij een pion voor aanval. Net op het moment dat de aanval stuk leek te lopen, blunderde ik mijn volledige stelling weg, waarna hij het eenvoudig uitspeelde.

Op bord twee leek Merijn van Delft nog erg lang op bekend terrein te zijn tegen Michiel van Wissen, die ruim een uur achterstand op de klok had. Hij wist wonderbaarlijk genoeg de complicaties nog te overleven, maar de twee torens en twee lichte stukken van Merijn bleken te sterk voor de dame en toren van Michiel.

Op bord drie had Armen Hachijan al snel een prettig ruimtevoordeel en het loperpaar tegen Raoul van Ketel. Toen na een tijdje Raoul de mist in ging op de koningsvleugel, was Armen er razendsnel bij. Er volgende even later stukwinst en dat wist hij gemakkelijk in winst om te zetten.

Op bord vier mocht Nico voor de zoveelste keer dit seizoen laten zien dat hij het Konings-Indisch uitstekend beheerst. Ditmaal wist Vincent Fructuoso van der Veen zich al vrij snel in de problemen te werken doordat zijn aanval wel erg snel stuk liep. Het leek nog even spannend te worden in het eindspel, maar ook dat speelde Nico netjes uit.

Op bord vijf kreeg Sjef Rijnaarts een aanval op de damevleugel te verwerken in de Philidor van Eelco Kuipers. Maar ook daar liep de aanval vrij stuk en de twee geïnvesteerde pionnen zag Eelco ook niet meer terug. Sjef ruilde wat stukken af en offerde zijn dame om vervolgens zijn d-pion veilig naar de overkant te kunnen leiden voor een nieuwe dame en de winst in de partij.

Op bord zes leek Alexander Kabatianski lange tijd niet verder te komen dan remise tegen Robert Straver. Maar in het dame-eindspel met allebei nog een loper werd het ratingverschil ineens snel duidelijk. De witte dame raakte de weg kwijt en die kon niet meer helpen tegen de matdreigingen van zwart.

Op bord zeven had Tim Lammens het wat lastig na de opening tegen Martin Roobol. Deze lukte het echter niet zijn initiatief niet vast te houden, waardoor Tim het stellingsoordeel wist te kantelen door zijn gevaarlijke vrije b-pion. Desondanks wist Martin door actief spel uiteindelijk een zetherhaling af te dwingen.

Op bord acht kon Arthur van de Oudeweetering zijn tegenstander verrassen met een zijvariant in de Botwinnik. Al snel ging wit de mist in en dat gaf Arthur de kans een toreneindspel met een pion meer te bereiken. Daarin maakte hij geen fouten meer en scoorde een overtuigende overwinning.

Op bord negen bouwde Marcel Boel al snel een flinke aanval op tegen de Pirc van Albert Termeulen. De witte stelling leek een stuk beter, maar beide spelers hadden het tegenspel van zwart nogal onderschat. De zwarte koning bleek enorm veilig te staan en ineens was het de witte koning die mat gezet werd.

Op bord tien leek Martin van Dommelen met zwart vrij eenvoudig de opening overleefd te hebben tegen Sven Bakker. Door een positionele fout werden de witte stukken ineens heel erg actief en moest Martin een kwaliteit geven. Daarna werd het eindspel toch weer spannend, maar zette Martin in tijdnood zijn koning wel heel erg op de tocht, waar Sven uiteraard van profiteerde.



Op bordpunten helaas dus de koppositie verloren, maar met nog drie ronden te gaan kan er nog van alles gebeuren. De volgende ronde tegen De Toren Arnhem – VSV is meteen weer een belangrijke, waar we eerst de matchpunten maar veilig moeten zien te stellen.

foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


dinsdag 10 februari 2015

Titelrace volledig open na misstap tegen Stukkenjagers

Sjef Rijnaarts

Deze ronde speelt Schaakstad Apeldoorn thuis tegen de Stukkenjagers uit Tilburg. Op papier kan het een spannende wedstrijd worden: hierbij zijn wij favoriet, omdat we op drie borden een ratingoverwicht hebben en de overige zeven borden aan elkaar gewaagd zijn. Helaas vallen alle twijfelgevallen vandaag in ons nadeel uit, zoals verder zal blijken, en komen we op de drie favoriete borden slechts tot anderhalf uit drie. Hierdoor zullen wij deze dag een nipte nederlaag gaan lijden: 5,5 – 4,5

Zelf speel ik (FM Sjef Rijnaarts) op bord 3 tegen WIM Anne Haast en krijg ik de voorbereiding van de dag ervoor in de Fluit met ons team op het bord. Helaas is het een tandeloze stelling, waarbij ik volledige compensatie heb voor mijn pionoffer en Anne niet veel anders kan doen dan zetherhaling aangaan door dameruil aan te bieden. Door mijn snelle remise zal ik verder deze middag dan ook fungeren als Sjef-langs-de-lijn met een schaakverslag van onze wedstrijd.


Haast – Rijnaarts 1/2-1/2

Het eerste rondje langs de borden leert mij dat we er goed voor staan. Op bord 1 heeft Nico Zwirs tegen FM Mark Haast een pion geofferd met 20. …, Pf4. De witte stelling toont veel gaten en Nico kan daarbij ook een voordeel(tje) claimen. IM Stefan Kuipers heeft met 21. Pf5 tegen FM Stefan Beukema een comfortabele stelling te pakken, omdat heel veel eindspelen voordeel voor wit geven.

Haast – Zwirs na 20. ..., Pf4


Kuipers – Beukema na 21.Pf5

GM Maarten Solleveld lijkt met 19. De2 Mart Nabuurs op de pijnbank te leggen, ook omdat de klok voor Mart problemen voorspelt. Daarnaast heeft wit makkelijke doelwitten op e7 en b5.

Maarten – Nabuurs na 19. De2

IM Merijn van Delft heeft net 18. …, Lf5 gespeeld, wat niet zo praktisch lijkt, omdat het een sterk veld op d5 voor wit forceert tegen Joris Gerlagh.

Gerlagh – Van Delft na 18. ...,Lf5

IM Arthur van de Oudeweetering lijkt de dubieuze opstellingskeuze van IM Herman Grooten met 21. Ld6 serieus op de proef te stellen: veel stukoffers lijken op het eerste oog door te slaan: een slechte dame op a6, loper op b4 buiten spel, paard op d7 lijkt vaak te vallen en bovendien ziet een pion op h5 er smakelijk uit.

Van de Oudeweetering – Grooten na 21.Ld6

FM Tim Lammens lijkt comfortabel uit de opening te zijn gekomen tegen WGM Bianca de Jong-Muhren: Bianca heeft een gekke pion op f5, welke wel wat ruimte geeft voor wit, maar ook zwaktes achterlaat. Tim speelde het interessante 17. …, h6!?, waarop een complete chaos ontstaat na een loperoffer op h6. Hierbij geloof ik wel dat er een pad naar voordeel voor Tim zal zijn, maar wel door een veld vol met mijnen.

De Jong-Muhren – Lammens na 17. ...,h6

IM Alexander Kabatianski lijkt tegen Mark Clijsen een prettig fianchetto te hebben met wat mogelijkheden om op de zwakke a-pion te spelen (bij dit stellingsoordeel weeg ik ook zeer subjectief het ratingverschil mee).

Kabatianski – Clijsen na 19. De2

FM Thomas Beerdsen heeft tegen Nick Bijlsma een interessante stelling met een dynamisch evenwicht: een vrije e-pion voor Thomas versus een meerderheid op de damevleugel voor Nick. Hierbij vroeg ik me af of Thomas zijn zwarte pion op e3 zou kunnen krijgen met alleen nog zware stukken op het bord.

Beerdsen – Bijlsma na 27. ...,Le5

Armen Hachijan is tegen Bram van den Berg niet goed uit de opening gekomen: Bram heeft met een bekend pionoffer volle compensatie voor zijn pion. Na 19. Da4 ziet het er dan niet heel prettig uit, maar er is nog voldoende te bewijzen.

Hachijan – Van den Berg na 20. Da4

De tweede ronde langs de borden leert mij dat ons voordeel op de borden aan het verdampen is en dat de afloop zeer tricky zou kunnen worden. Nico heeft op bord 1 alle lichte stukken geruild en een paar torens, waarbij de witte koning op de tocht staat. Daarnaast zijn veel eindspelen gewonnen door een goede pionnenstructuur: zwart kan een vrije h-pion creëren. Enige probleem is een witte dame op h3, die via e6 eeuwig schaak dreigt te forceren. Nico durfde het passief ogende Df7 niet aan om deze dreiging te voorkomen en moet daarom genoegen nemen met remise na eeuwig schaak, 1-1. Onze Stefan (K.) heeft nog steeds een prettige eindspel op bord 2. Op bord 3 heeft Maarten na 19. …,Dd7 het 'eenvoudige' 20.Pd2 gemist, waarna hij b5 kan ophalen en de winst binnen kan slepen. Na 20. Te1 kwam het zwarte paard op c4 en dat lijkt voldoende compensatie te bieden. Ook is de tijd van Maarten naar die van Mart aan het kruipen, wat al aangeeft dat er complicaties zijn.

Op bord 4 heeft Merijn inmiddels afgewikkeld naar een ongelijk loper middenspel met lichte druk op f2, maar de c-lijn is in bezit van Joris. Daarom lijkt alleen wit nog een poging te kunnen wagen, maar het blijft betrekkelijk kalm. Bij Arthur is er qua stelling niet veel veranderd, wat op het eerste gezicht goed nieuws lijkt. Maar ik zie Arthurs tijd teruglopen tot 1 minuut en daarmee is mijn goede gevoel bij zijn stelling wel weg: ik vrees hier voor een snelle nul. Tim zit in de denktank na 18.Lxh6,gxh6 19.Tf3. Hij lijkt hier te rekenen naar winst en ik ben er van overtuigd dat je hier met Pe4 de witte aanval kunt stoppen en dus een stuk extra overhoudt. In de analyse na afloop bleek dat niet zo eenvoudig, hoewel Rybka 3 mij nog gelijk geeft. Hij heeft ook de verdediging Dxd4+, Dxd4 gevolgd Lb6 gevonden, waardoor Dxb2 ook een goede winstpoging lijkt. Na veel tijd te hebben verbruikt besluit Tim op safe te spelen en gaat hij voor 19. …,Dxd4+ 20. Dxd4, Lb6 om richting een heel ietsje minder eindspel te gaan. Inmiddels is bij Kabatianski de zwakke a-pion een gevaarlijke vrijpion geworden op a4. Mijn enige - ijdele - hoop is dat de loper winstperspectieven biedt, omdat het in een eindspel op twee vleugels tegelijk kan opereren. De Beer (Beerdsen) lijkt nog steeds een dynamisch evenwicht te hebben, waarbij zijn e-pion wat ruimtevoordeel geeft. Op bord 10 heeft Armen zich inmiddels onder de druk uitgespeeld en wint de stelling vlot: 2-1

Daarna komen er veel uitslagen tegelijk binnen, omdat veel partijen binnen 40 zetten eindigen. Eerst komt Merijn zijn remise melden, hij heeft de stelling gehouden en heeft geen druk op f2 kunnen ontwikkelen. Vervolgens komt de Beer met slecht nieuws: op zet 40 verliest hij een stuk en dus de partij. Bij Arthur zijn inmiddels de dames geruild en hij is de pion op d4 kwijt. De door tijdnood aangekondigde nederlaag is niet meer te vermijden: 2,5-3,5. (Zie ook Herman Grootens analyse op Schaaksite.nl). Onze Stefan heeft nog steeds een heel prettig eindspel. Maarten staat inmiddels een pion achter in het eindspel, maar heeft voldoende activiteit ontwikkeld om de partij naar remise te moeten kunnen loodsen. Tim heeft inmiddels ook verloren, door wat schijndruk en tijdnood ingegeven dwingt Bianca Tim tot een fout en pionverlies: 2,5-4,5.

Bij Alexander hoop ik nog steeds op een wondertje, maar Mark heeft de witte pionnen op de witte velden van Alexanders loper vastgelegd en meer dan een halfje lijkt er ook niet in te zitten. Uiteindelijk weet Stefan inderdaad zijn partij mooi te winnen en eindigen de partijen van Maarten en Alexander in remise: 4,5-5,5 nederlaag. Vooral bij mijn eerste rondje leek het goed te gaan en richting 6 tot 6,5 punt te koersen, maar voor de eerste tijdscontrole ging er veel mis. Hierdoor ligt de titelrace volledig open met Stukkenjagers, HWP Sas van Gent, de Toren en Schaakstad Apeldoorn als kandidaten. Hierbij heeft de Toren een zwaar programma met Apeldoorn en Sas van Gent nog voor de boeg, terwijl Stukkenjagers op een matchpunt achterstand en het makkelijkste programma een gevaarlijke outsider is. We zullen dus aan de bak moeten!

foto's op Facebook | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn
't Andere verslag (op Schaaksite.nl)


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


maandag 9 februari 2015

Beter

Henk Vinkes

De eerste KNSB-wedstrijd die we in 2015 mochten spelen was gelijk tegen een van de sterkere teams in deze competitie tot nu toe. Laurierboom-Gambiet stond als geduchte concurrent van De Wijker Toren op de tweede plaats, en wij bijna gespiegeld aan de andere kant van de lijst. Om toch te proberen het negatieve tij te keren zit er niets anders op dan te gaan schuiven in de opstelling. Het zal toch een keer onze kant op vallen?! In overleg waren we tot een opstelling gekomen waarin iedereen zich wel kon vinden, nu maar hopen dat het zich terugbetaalt.

Freddie van der Elburg had zich in Wijk aan Zee en Gibraltar warm gespeeld en mocht tegen Babak Tondivar het Hollands verdedigen. Na alle vorige partijen waar het elke keer weer tegenzat of net niet lukte, speelde hij nu gewoon een degelijke partij. Een korte partij van twintig zetten, dat wel, maar tegen een sterkere speler en met zwart is dit resultaat wel te accepteren. De eerste angel is uit de tegenstander genomen.

Maar we moeten nog de nodige steken zien te ontwijken om de weg op het juiste pad terug te vinden. Deze kunnen we zeker niet bij Mark Brussen vinden, want hij heeft het zwart tegen Hajo Jolles, die vrij snel na de opening gebruikmaakt van een verzwakking van Mark op de damevleugel. Er staan te veel stukken die onderwerp van een aanval kunnen zijn. En na amper twintig zetten is het duidelijk dat Mark weinig heeft in te brengen. Het duurt dan nog een aantal zetten voordat hij moet erkennen dat hij volkomen is overspeeld. De witte b-pion staat met veel plezier te kijken naar zijn promotieveld. Dat is een gevoelige steek die we te verduren krijgen, en als we op de andere borden kijken moeten we erger vrezen.

Omuh Maarten, sinds begin januari, heeft duidelijk te veel van de muisjes gegeten want hij denkt dat het feest nog wel even op het bord verder gevierd kan worden. Na wederom zo’n twintig zetten in de Franse opening is er niets speciaals aan de hand. Een wit paard wordt aangevallen en kan simpel teruggespeeld worden. Simpel, echt waar simpel, en doe dat dan ook. Maar Maarten denkt er anders over en valt eerst de zwarte dame aan, hoppa… weg is de pion. Dan heeft Maarten ook nog een paard in de aanbieding, en hoppa… weg is het paard. Hij ziet er niets van terug, waarom die vrijgevigheid? Alle stukken worden in dankbaarheid aangenomen en Elwin Osterwald hoeft alleen maar op zijn gevoel de partij uit te spelen. Als je wilt spreken van een partij weggeven, dan is dit het goede voorbeeld. Nergens voor nodig.

Maar het kan gelukkig deze middag ook eens onze kant op vallen, want daar komen nu twee voorbeelden van. Als eerste Nikolai die de overbekende Nikolai-partij speelt. De chaos op het bord is dit keer iets overzichtelijker, maar de contouren zijn duidelijk zichtbaar. Lange tijd is er een gelijke strijd gaande waar geen van beide spelers een voordeel uit kan halen. Het voordeel voor wit is op de damevleugel, en Nikolai moet proberen via de koningsvleugel de compensatie te vinden. En dan blijkt Paul Schipper net iets te optimistisch te zijn en onderschat de contre-attaque van Nikolai. De witte koning staat net iets te naakt en is een makkelijke prooi. Met een paar krachtzetten velt Kabbie het oordeel over de witte stelling, we scoren een belangrijk punt.

Dat we over geluk niets te klagen hebben bewijst de partij van Erik Smit. Erik speelt dit seizoen als een rots in de branding en heeft een week eerder nog even een IM aan de zegekar gebonden. Maar dit is een Different Cookie en we beginnen gewoon weer bij af. Hij speelt tegen de teamleider van Laurierboom en moet goed aan de bak om de goede vorm te bewijzen. Maar het gaat niet vanzelf. Om toch iets te bereiken - en volgens mij in tijdnood - gaat Erik voorwaarts met de e-pion en zet daarmee de hele stelling in brand. Het had volgens de normale wegen volledig verkeerd moeten aflopen met hem, maar ook tegenstanders maken fouten. Gelukkig maar, want nadat de kruitdampen zijn opgetrokken heeft Erik een gewonnen stelling op het bord getoverd. Er zullen wel de nodige verwensingen geuit zijn die het daglicht niet kunnen verdragen, logisch als je gefrustreerd moet toezien hoe je je stelling om zeep helpt. We hebben de twee punten achterstand weer weggewerkt en mogen we dan hopen op een mirakel?!

Helaas niet, want Henk Eleveld weet geen remise te maken tegen Ron Nep waar dat wel op zijn plaats was geweest. Henk weet constant druk te houden op de zwarte stelling en zijn tegenstander verbruikt veel tijd. Maar omdat je natuurlijk per zet er dertig seconden tijd bij krijgt is dat gevaar snel te neutraliseren. Maar hij kan net niet genoeg druk zetten om voordeel te behalen. En net op het moment dat het tijd is om de remise veilig te stellen, laat hij zwart zijn stelling binnendringen. Blijkbaar toch net iets te passief gespeeld, het is jammer dat hier een half punt verloren gaat.

Op het tweede bord speelt Marcel een lange trage partij, Spaanse opening en een van de honderden varianten die uitentreuren zijn geanalyseerd. Probeer daar maar eens de winnende variant uit te vinden. Het manoeuvreren duurt lang maar het evenwicht blijft intact. Lang, misschien te lang, denkt Hugo van Hengel dat hij wel kan winnen maar Marcel weet telkens de juiste zetten te vinden. Met de wetenschap dat Marcel wel weet hoe je een toreneindspel remise moet houden berust hij er dan uiteindelijk wel in. Laurierboom staat op 4 punten, nu wij nog. Het is echt nodig!

En dat bordpunt moet dan van Martin van Dommelen komen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ook Martin weet lange tijd niets te bereiken. Nadat lopers en dames zijn geruild is het wit die zijn paarden diep in de zwarte stelling brengt. Een gevaar op zich want die kunnen gevaarlijk samenwerken. Maar de samenwerking wordt uit elkaar getrokken, en levert Martin een gezonde pion op. Die mag hij direct weer inleveren, maar hij heeft in het paard eindspel dat overblijft wel een betere stelling weten te bereiken. Het kost nog wel de nodige rekenkracht om het voordeel te benutten, maar Martin weet dat gelukkig voor elkaar te boksen. Een zwaar bevochten 4-4 is het resultaat.


Het was een moeilijke wedstrijd, maar dat wisten we al van te voren. Het heeft ons zeker niet tegengezeten, maar we hadden het aan een aantal borden zelf in de hand om een beter resultaat neer te kunnen zetten. Daar hebben we geen gebruik van gemaakt. Feit is wel dat het “beter” ging dan de vorige wedstrijd, nu nog de slordigheden weglaten. Laten we van daaruit verdergaan voor de volgende wedstrijd tegen de koploper uit Wijk aan Zee.


foto's op Google+foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

dinsdag 27 januari 2015

Stefan Kuipers' resultaten

Spelersinformatie

NaamKuipers Stefan
TitelIM
Startplaats99
Rating2390
Nationale rating0
Internationale rating2390
Toernooiprestatierating2592
FIDE rtg +/-28.6
Punten6.5
Plaats26
FederatieNED
Identificatie-nummer0
Fide-ID1018400
Geboortejaar 1990

 

Rd.Bo.SNoNaamRtgFEDPts.Res.
199227WCMGonzalez Espana Maria Gabriel1917VEN0.0s 1
23233GMRoiz Michael2592ISR1.0w 0
371174Wiedersich Jens2125GER1.0s 1
42819GMSutovsky Emil2637ISR2.0w ½
53643GMSengupta Deep2569IND2.5s ½
63446GMChirila Ioan-Cristian2548ROU3.0w 1
72337GMFelgaer Ruben2575ARG4.5s ½
83245GMOparin Grigoriy2551RUS4.5w 1
91829GMBologan Viktor2608MDA5.5s 1
1089GMMatlakov Maxim2695RUS6.5w 0


Tradewise Gibraltar Chess Festival

toernooisite | vier live borden | één live bord extra groot

resultaten Masters | resultaten Challengers A | resultaten Challengers B