donderdag 27 november 2014

Het pispotten verhaal

Henk Vinkes

Wat zullen we nu weer eens voor een verslag maken. De driewekelijkse strijd om een leesbaar en onderhoudend overzicht in te leveren bij de redactie van onze Schaakstad-site. Onderwerp is uiteraard de wedstrijd die een paar dagen daarvoor werd gespeeld door in dit geval het tweede team van onze club. Maar ach, dat doe ik nu al zo’n… hoeveel jaar eigenlijk alweer? Nou ja, niet zo belangrijk, de spelers zorgen er die middag voor dat ik hun belevenissen voor de eeuwigheid vast ga leggen. Dat is dan op schaakgebied natuurlijk, want als ik ga opschrijven wat ze allemaal in hun vrije tijd uitvreten kan ik net zo goed vragen of RTL-roddeltante Verlinde langskomt. Doen we maar niet.

Freddie mocht vandaag zijn geluk gaan beproeven in het eerste team en deed dat op niet mis te verstane wijze met een ongelukkige partij, laat hem maar gauw weer op zijn eigen honk terugkomen! Invaller was Jasper Zwirs die een tegenstander had die volgens mij nog kleiner was dan onze (destijds) kleine Beer. Daarover later meer. Nadat voorzitter Ed op onnavolgbare wijze had uitgelegd dat de heren niet naast de pot moesten pissen (zo kun je het ook zeggen, Ed), begon de strijd tegen Kennemer Combinatie 2. Het werd een lange moeilijke middag. Het gezeik daargelaten.

De angel werd al na zo’n twee en een half uur uit deze wedstrijd en uit het team gehaald. Vroeg in de middag konden we gefrustreerd toekijken hoe Maarten twee pionnen in mocht leveren, maar bij Marcel was er zo weinig aan de hand dat een remiseaanbod in het belang van het team eerst nog werd afgeslagen. Maar er kon zo weinig gebeuren dat een paar zetten later toch maar de vrede werd gesloten.

Een half uur later wist Henk Eleveld niet hoe snel hij een remiseaanbod moest accepteren van Gerard Snijders, hij was langs een steile afgrond gegaan. Zijn stelling werd na een te optimistische opzet voor de twintigste zet uit elkaar geslagen. Hij leverde daarbij een pion in, en een duidelijke slechtere stelling die rijp was voor de sloop. Via allerlei kunstgrepen en hyperactieve loper lukt het hem om nog iets te klieren en te klooien. En het heeft zowaar effect want Snijders weet in eerste instantie niet de winnende voortzetting te vinden, en laat de stelling in rustiger vaarwater terecht komen. De slotstelling is natuurlijk vreemd want wit heeft een gezonde pion meer en hoeft niets te vrezen. Toch remise gegeven, er zal wel een reden voor geweest zijn.

Jasper, onze invaller bond de strijd aan met de al eerder genoemde Mini (mini) beer, maar vast en zeker een talent, Tyro Bekedam, ze hebben ze dus blijkbaar nog kleiner. En dat heeft Jasper geweten, er kwam een Caro-Kann opening op het bord, en Tyro was voor de donder niet bang, hij ging voortvarend aan het werk. Het lijkt erop dat Jasper te passief speelt terwijl Tyro op de koningsvleugel ten aanval gaat. Eerst worden diverse stukken daar naar toe gedirigeerd, en als die acties een pion hebben opgeleverd denkt hij er opeens aan om zijn eigen koning nog even in veiligheid te brengen. De witte stelling is al zo ver verzwakt dat Jasper geen tegenacties meer kan verzinnen, hij verliest een stuk en niet veel later ook de partij. Wij hadden jaren geleden de kleine beer, bij Kennemer Combinatie hebben ze een soortgelijk geval. Die komt er wel!

En dan het volgende Schaakstad-geval: Brussen. Twee nederlagen in evenzovele ronden tot nu toe, we zitten te wachten op de zo broodnodige hele punten. Uiteraard durf ik dat hier wel in het verslag te zetten, maar ik had niet de moed om hem dat ter plekke zelf te vertellen, op straffe dat ik weggesaneerd zou worden. Toch wel ideaal zo’n verslag schrijven, ze kunnen pas reageren als het al gepubliceerd is, en dan zijn er geen redactionele aanpassingen meer mogelijk. Je moet je macht als teamleider goed gebruiken! Maar Mark mocht vandaag iets verzinnen tegen de Sokolsky-opening, 1.b4. Mark kende zijn pappenheimers natuurlijk goed en liet zich onder de voet lopen. Op de damevleugel liepen een paar krolse pionnen zo hard als ze konden naar voren, naar voren. Ja, ik zet het er twee keer neer, want dan is duidelijk de Beeldenstorm uit de zeventiende eeuw Na Bonifatius niets is vergeleken bij dit geweld. Ik hoor Mark nog duidelijk in paniek roepen: Daar komen de PPIIOONNEENN! En het lijkt door te slaan ten gunste van wit, Frank Taylor. De pionnenbatterij doet al het sloopwerk en ziet er vervaarlijk uit met een pion op d7. Maar schijn bedriegt, de kansen lijken te keren ten gunste van Mark. Maar of hij net niet doortastend genoeg is, of dat er niet meer in de stelling zit, het blijft op het randje van remise. Maar hij kan maar beter niet over dat randje gaan, want dan loopt het verkeerd af. Ondanks dat hij de hele partij met de rug tegen de muur stond, heeft Mark de partij wel verdienstelijk de veilige remisehaven binnengeloodst. Een beetje slijmen is hier wel op zijn plaats, want anders mag ik de volgende wedstrijd misschien niet meerijden…

Eens even kijken, de stand is nu 1½-2½ voor KC2, welk bord zullen we nu eens nemen, vrijwilligers? Nee, dan wijs ik een vrijwilliger aan, en dat is: Nikolai! Wat heb jij vandaag gepresteerd? Een remise, mooi, die tellen we er ook bij. Stand 2-3. Wat was het voor partij? Ja, Nikolai, remise ik weet het, maar hoe was de strijd.. nou dan verzin ik zelf wel iets. Chessbase zegt dat het Engels is met een Konings-Indische satehprikker opening op een bedje van sambal. Waar Mark de aanval op de damevleugel moet weerstaan, mag Nikolai dat op de koningsvleugel doen. Nikolai daarentegen heeft zijn defensie al vroeg op orde maar dat heeft er wel toe geleid dat er geen aanvalsplan gereed ligt, er was geen tijd om dat op touw te zetten. Gelukkig zijn er voor zwart ook geen aanknopingspunten meer om een beslissing te forceren. Nadat alle belangrijke stukken zijn afgeruild blijft er een loper van een donkere kleur over, ja ik pas wel op met die Pieten-discussie om hem zwart te noemen! Gevolg, het is remise, en wederom geen winst voor Schaakstad. Wat ik al zei in de inleiding, een lastige middag!

Maar gelukkig, we hebben Martin nog, helemaal fit voor vandaag, geen klachten en dus Allez, scoren! De opening is een Roeskiesche Polka met in de opening actieve przewalskipaarden op de uitgestrekte toendra. Martin laat het gras niet groener en langer groeien dan het al is, en pakt de stier bij de hoorns. Met de meest galante tred die Martin maar uit zijn hoefjes kan halen, trippelt pion na pion in zijn doosje. Het is een partij uit een stuk en Wouter Roggeveen kan niets bedenken om deze horde tegen te houden. Als hij dan noodgedwongen ook nog een kwaliteit moet geven kan Martin niets meer in de weg staan om de eerste overwinning voor ons deze middag te laten noteren. Na de vorige wedstrijd waarin Martin met de schrik vrij kwam, nu een strakke winstpartij. Maar na afloop zou blijken dat het bij deze ene overwinning zou blijven.

Freddie van der Elburg merkte na ongeveer 5-6 zetten op dat Maarten al eens een soortgelijke partij had gespeeld, met dezelfde opening en dezelfde achterstand van twee pionnen en als klap op de vuurpijl: tegen dezelfde tegenstander! Het klopte niet helemaal, maar het geheugen van Freddie had het tot op bepaalde hoogte wel goed, zie hier die partij en vergelijk het maar eens met de partij zoals die vandaag gespeeld is:


25-9-2010


22-11-2014

Ontluisterend om maar zo te zeggen, gelukkig was dat deze keer niet helemaal het geval, maar misschien is het wel een idee om een andere openingskeuze te doen, je loopt wel de hele partij achter de feiten aan. Voor Benjamin Go is het natuurlijk gemakkelijk spelen, twee pionnen voor, en kies maar uit hoe het hele punt binnen te halen. Maar Maarten weet op de van hem bekende manier wel enig tegenspel te creëren, maar zal het genoeg zijn? Hij “dwingt” Benjamin ertoe om diverse stukken af te ruilen, maar dat dwingen heeft wel tot gevolg dat de in het begin veroverde pionnen aan hun slotakkoord zijn begonnen, The March of the Pawns! The March van de d-pion zal het oordeel over de zwarte stelling vellen, en er valt niets tegen te doen. Complimenten aan Maarten dat hij de strijd nog zo lang heeft weten te rekken, maar als die pionnen niet zo snel waren verdwenen had er heus wel meer in gezeten. Nu was min of meer het lot van het team bezegeld.


Want wat Erik Smit ook tegen teamcaptain Van Wezel probeerde, doorslaand succes kwam er niet. Om eerlijk te zijn speelde Erik wel alsof zijn vakantie ervan afhing want met subtiele manoeuvres veroverde hij een pion, maar het was maar de vraag of het genoeg was voor winst. Het materiaal was al zover uitgedund dat de techniek van een van de spelers de doorslag moest geven. Maar geen van beiden gaf een krimp. Alles was op het randje, maar wel binnen de perken van de remise. Het zat er gewoon niet in vandaag, niet voor Erik en niet voor het team. Daarmee kwam de eindstand op 4½-3½ voor de Kennemer Combinatie, en waarschijnlijk ook wel een juiste afspiegeling van de krachtsverschillen van deze zaterdag. Het kan maar zo zijn dat het op een willekeurige zaterdag later in de competitie het er anders had uitgezien. Maar aan die wens der gedachten hebben we nu geen boodschap meer, eens kijken wat het duel in Utrecht voor ons gaat opleveren.

foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


dinsdag 25 november 2014

Derde ronde, derde overwinning

Stefan Kuipers

In de derde ronde in klasse 1B wisten we onze derde overwinning te pakken. In de thuiswedstrijd tegen ASV kwamen we even op 0-1 achterstand, maar binnen een halfuur stond er ineens 5-1 op het scorebord. In de resterende partijen werd er nog anderhalf bordpunt bij elkaar gesprokkeld, waardoor het eindresultaat een prima 6,5-3,5 overwinning was.

Alexander Kabatianski leek op bord 1 goed uit de opening te komen tegen de Alapin van Eelco de Vries. Een fraaie en actieve stelling, ruimtevoordeel en even later ook nog torens die op de tweede rij binnen zouden komen leken genoeg om de partij te kunnen winnen. Maar Eelco verdedigde zich sterk en even later werd het remise door zetherhaling. Slot van deze partij op YouTube

De Franspartij tussen Otto Wilgenhof en Merijn van Delft op het tweede bord leverde in ieder geval een zeer geanimeerde analyse op. Zwart speelde erg actief en leek de openingsstrijd gewonnen te hebben. De witte stelling oogde wat benauwend, maar zat vol potentie. Helaas zorgde een verkeerde keuze ervoor dat Merijn zich even liet foppen. Vervolgens wist hij toch – zij het met hangen en wurgen – de partij remise te houden.


Op het derde bord kwam Stefan Kuipers met zwart vrij comfortabel uit de opening. Zijn tegenstander Bob Beeke had moeite om het juiste plan te vinden en zag de zwarte stukken steeds actiever worden. In tijdnood ging Bob iets te optimistisch op zoek naar activiteit, wat helaas voor hem een dodelijke koningsaanval toeliet.

Op bord 4 kreeg Sjef Rijnaarts een fraai stukje voorbereiding op het bord tegen Jaap Vogel. In het Frans hield Jaap zijn koning in het midden en probeerde met de a- en h-pion ruimte te creëren op beide vleugels. Maar na een mooi stukoffer kon Sjef de partij netjes uitcombineren.

Nico Zwirs had het op bord 5 ditmaal iets lastiger met zwart tegen Léon van Tol. Hij kwam weer in het Konings-Indisch terecht, maar wist nu niet overtuigend de touwtjes in handen te nemen. Léon leek toch echt het betere van het spel te hebben, maar zijn kwetsbare koningsstelling zorgde toch voor problemen. In de tijdnoodfase kantelde de partij en wist Nico de winst naar zich toe te trekken.

Op bord 6 had Thomas Beerdsen het niet echt getroffen met wit tegen een sterk spelende Wouter van Rijn. Na een kalm begin in de Aljechin, kwam Wouter gevaarlijk naar voren en kon Thomas geen manier vinden de zwarte stukken tegen te houden. Hij moest een kwaliteit geven en heeft nog lang gevochten voor remise, maar tevergeefs. Slot van deze partij op YouTube

Tim Lammens kwam met zwart op bord 7 een aanvallend ingestelde Remco de Leeuw tegen. Wit leek snel een koningsaanval te lanceren, maar de veiligheid van zijn eigen koning kwam veel eerder in het geding. Een degelijke en vlotte overwinning van Tim.

Op bord 8 speelde Armen Hachijan weer een partij zoals we die van hem gewend zijn. Met wit wist hij met kleine zetjes en mooi positiespel zijn tegenstander Dirk Hoogland zijn wil op te leggen. De zwarte stukken werkten steeds minder samen en toen een tweede zwarte pion verloren dreigde te gaan gaf Dirk op.

Op bord 9 had Arthur van de Oudeweetering met zwart al snel het loperpaar veroverd tegen Frank Schleipfenbauer. Arthur probeerde daarna de stelling te openen en zijn actieve spel werd beloond met stukwinst. In het eindspel speelde hij alleen wat slordig, waardoor wit ineens genoeg activiteit had als compensatie voor het stuk. Arthur probeerde het nog wel even, maar moest berusten in remise.


Op het tiende bord leek Freddie van der Elburg een prima partij te spelen tegen Michiel Blok. Hij leek solide uit de opening te komen en kon spel gaan creëren tegen de geïsoleerde zwarte d-pion. Na iets te opportunistisch spel op de koningsvleugel kreeg hij een stukoffer te verwerken waardoor er een eeuwige penning ontstond. Freddie wist zich er niet meer uit te redden en moest helaas opgeven.

Al met al een terechte overwinning en veel interessante partijen. De volgende wedstrijd op 13 december zal de uitwedstrijd zijn tegen Paul Keres (Utrecht).

foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


vrijdag 7 november 2014

De (fysieke) wonderen zijn de wereld nog niet uit

Henk Vinkes

Indrukken van de eerste KNSB-competitie wedstrijd in het nieuwe Apeldoornse Denksportcentrum Noord: mooi weer, zo laat in het jaar, 1 november. Hoe zetten we de tafels, ach ze staan toch goed zo. Hoe houden we het hier koel. Klokken instellen, borden en stukken klaarzetten, koffie. Die ballen gehakt stinken, ik wil bitterballen! Wat is BAT, ja die is kapot, Henk! Bordnummers, verloren gegaan bij de verhuizing. Mick raffelt zijn partij af, André wint nog sneller. Zoveel mannen en geen vrouwen en toch zijn al die mannen stil aan het schaken. Kabbie is de Birdman. Nee, dit is bord 10, je moet aan de andere kant beginnen.

Het was de eerste keer dat we in het nieuwe denksportcentrum een competitiewedstrijd speelden voor de KNSB en dan mag je natuurlijk niet gelijk in het stof bijten. En dat waren we ook niet van plan, maar daar hebben onze tegenstanders van deze dag (Amersfoort) geen boodschap aan. Die willen net als wij winnen, mede omdat ook zij in de eerste ronde verloren hadden. Het verschil in sterkte als je naar de ELO-puntjes kijkt is precies 1 in ons voordeel. Nou, daar kun je wel wat mee, NOT! Omdat Maarten Beekhuis niet mee kon spelen hadden we om 'tactische redenen' Theo Visschedijk op het eerste bord neergezet. Die wilde wel de klap opvangen, alhoewel hij vol overgave de strijd aanging. Het bleek dat Amersfoort ook een aderlating moest doen, teamleider Peter Reedijk was ziek thuis gebleven, dat zorgde ervoor dat de balans vooraf in evenwicht was.

Maar het duurde niet lang voordat dat evenwicht behoorlijk verstoord werd. Het simpele commentaar van Erik Smit zegt alles: het is wel lekker om op dat moment Da7 te spelen hoor! En dat is inderdaad zo, maar René Tonnon stuurde daar ook wel een erg open uitnodiging voor naar de overkant. Tot dan toe is er eigenlijk niets aan de hand en als hij zijn partij op een 'normale' manier voortzet hoeft er de komende 15-20 zetten niets te vrezen te zijn van Erik. Maar toch laat hij het toe, en de partij is daarna meteen beslist. Het paard gaat zich er ook mee bemoeien, nog meer ellende voor zwart. De zwarte dame wordt uit haar veilige onderkomen gelokt en met een paar mislukte kunstgrepen moet Tonnon inzien dat hij van alles gaat verliezen. Na twintig zetten heeft Erik de winst binnen, zo vaak overkomt hem dat nou ook weer niet, maar als de tegenstander daaraan meewerkt hoef je geen medelijden te tonen.

Zoals in de inleiding al vermeld nam Theo Visschedijk de taak op zich om het eerste bord te verdedigen. Hij had van tevoren al gemeld dat we geen wonderen van hem moesten verwachten, en dat deden we dan ook niet… nee geintjuh Theo, we hadden de nul al opgeschreven, och nee weer een geintjuh… sorry. Maar het verschil was niet een puntje in ELO, maar een hele scheepslading vol. Hij kreeg het Koningsgambiet op het bord, maar daar had hij geen zin in, en hij weigerde, juist: het Geweigerde Koningsgambiet. Toch had Theo er wel plezier in want Jochem Aubel moest het precies spelen om zijn voordeel te pakken en te houden. Maar de opening die op de tweede zet was begonnen wierp wel zijn vruchten af. Er werden diverse containers uit het laadruim via f3 naar boven getakeld, en alles op zoek naar de zwarte koning. Er was geen houden meer aan, de dame werd erbij gehaald en Theo’s anker werd compleet gelicht. Binnen de dertig zetten ging Theo kopje onder. Daarmee was de stand weer gelijk: 1-1.

De Hollandse opening is het domein van Freddie van der Elburg, wie er iets van wil weten mag bij hem te rade gaan. Tot op zekere hoogte waarschijnlijk want ook hij maakt wel eens te snel een foutje en verliest dan wel eens. Maar dat was niet de bedoeling op deze (te) mooie zaterdag in november, en Jeroen Schuil moest daar de gevolgen van ondervinden. Als je de partij snel scrolled in een viewer moet je constateren dat wit zijn stukken vrijwel niet voorbij de vijfde rij heeft gehad. Alles wordt door Freddie terug gestuurd in de eigen gelederen met een zero resultaat. De witte bewegingsvrijheid is beperkt tot de eigen regionen. Het is zelfs zo erg dat hij met zijn koning aan de wandel moet gaan naar de damevleugel omdat hij verder geen plan heeft. Daar aangekomen komt de koning tot de ontdekking dat hij best wel moe is geworden, terwijl Freddie al zijn stukken mee laat spelen in de aanval tegen die bewuste koning. Nadat de nodige stukken zijn afgeruild blijkt het verschil. De witte stukken staan overal en nergens en kunnen niets meer betekenen voor de verdediging. Het is de zwarte loper die op afstand een machtige rol speelt in het vellen van het laatste oordeel over deze koning. Freddie kan zelfs nog een zet wachten met het mat zetten, het resultaat is er niet anders om. Winst, en een 2-1 voorsprong.



Nikolai Kabanof toonde zich voor de wedstrijd nog de Barmhartige Birdman van Alcatraz door een vogel te redden uit de klauwen van bloedlustige Catwomen die zich in het geiserhok hadden verzameld. Hij verdient eigenlijk een lintje. Maar zo liefdevol was hij niet in zijn partij tegen Gerard van Otten, de Kabanof-contouren waren weer duidelijk zichtbaar voor de twintigste zet. Maar waar het eerder nog wel eens mis leek te gaan, hield hij nu de touwtjes stevig in handen. Net als zijn buurman Freddie van die dag kreeg zijn tegenstander weinig kans om zich te bevrijden uit de omsingeling. Nadat als eerste een degelijke voorpost op de koningsvleugel was geposteerd begon de tweede aanvalsgolf aan de andere kant van het bord. En de uitvoering was helemaal volgens het boekje. Het leverde in eerste instantie al de nodige houtjes op en omdat zwart er weinig voor voelde om met veel materiaal achterstand het eindspel in te gaan kon het matnet gesloten worden. Een typische Nikolai-partij? U mag het zeggen, het leverde wel een punt op, en een 3-1 voorsprong.

Als de partijen zich in de tijdnoodfase bevinden gebeurt op vele borden uiteraard van alles. En vaak krijg je dan niet alles mee, voornamelijk ook omdat je bij een bepaalde partij denkt: oh, dat zal wel die en die kant opgaan. Niets aan het handje. Maar Freddie vraagt zich opeens wel af: hoe kan Mark (Brussen) nu opeens een kwaliteit en daarmee de partij verliezen. Ik heb Mark na de partij niet meer gesproken maar het is zo te zien uit het niets ontstaan. Als je de partij bekijkt lijkt hij zich goed te kunnen handhaven, zwart heeft wel een lastige voorpost op d4 staan maar die is in toom te houden. Maar na dertig zetten wordt het witte paard weggejaagd uit de verdediging en begint zwart iets te ondernemen op de e-lijn. Daar slaat dan waarschijnlijk de paniek toe bij Mark die, om het binnenvallen tegen te gaan, de koning erbij haalt. En dat pakt totaal verkeerd uit want de beste verdediging was om de toren naar f1 te spelen in plaats van de koning. Dan gaat het opeens snel, de witte dame doet totaal niet meer mee en moet lijdzaam toezien hoe haar koning mat gaat. De spanning begint weer te stijgen, we hopen toch nog steeds op een match-overwinning.

Maar kort nadat de tijdcontrole is gepasseerd loopt Marcel Boel langs om te vertellen dat ook hij het bijltje erbij neer gaat leggen. Waar is het bij hem dan misgegaan? De computer laat ons dat zien, en toont aan dat het verschil zit in twee velden: e4 of f5. Volgens Jeroen Brugel heeft Marcel deze Siciliaanse opening goed behandeld en vaak de juiste zetten gedaan. Maar er is een moment dat het eigen plan getrokken moet worden, maar weet dat zomaar eens te vinden. Naar eigen zeggen had hij op een bepaald moment de zet e5 moeten doen, maar vertel mij maar wanneer dan? De zwarte loper staat mooi geposteerd en houdt op afstand de koning vast in zijn hoekje. Er worden diverse stukken geruild en Marcel blijft met een kleine kwal zitten. Het zwarte paard lijkt de boel gesloten te kunnen houden totdat deze net op dat ene verkeerde witte veld gaat staan. Het paard had naar f5 gemoeten in plaats van e4 want daarna kan wit c4 spelen, wat net het verschil maakt. En dan hadden we nog maar moeten zien of wit er doorgekomen was. Daar was nu geen sprake meer van, Marcel spartelde nog even tegen maar geloofde toen wel dat de techniek van Bugel voldoende was om hem geen kans meer te geven. En daarmee waren we weer terug bij af, stand gelijk op 3-3 met twee partijen te gaan op het scherpst van de snede.

Henk Eleveld had niet veel goede woorden over voor de openingskeuze van Joeri Piet, 1. b3. Dat kan wel zijn, maar aan Henk de opdracht om het inferieure van deze zet te bewijzen. En het bleef niet bij deze ene fianchetto-zet, er volgde korte tijd later ook nog g3, wat een feest moet Henk gedacht hebben. Dat overkomt mij weer. Afijn, de partij kabbelt voort en Henk weet Piet toch een beetje vast te zetten en een pion te veroveren. Toch weet hij die niet direct te gelde te maken, integendeel zelfs, Piet weet zich ogenschijnlijk tegenkansen te creëren. Het wordt penibel met een sterke batterij van loper en pion op f7 en e6, maar het is ook een mooi aanvalspunt voor zwart. En die tegenaanval volgt heel vlot want met het lekkere zetje Td5 wordt min of meer de angel uit de witte aanval gehaald. De witte dame mag zich terugtrekken en Henk Eleveld gaat er eens over nadenken hoe dit tot een beter einde te brengen dan zijn tegenstander zou willen, en wel de winst. En het lukt: als wit net even een betere voortzetting mist, weet Henk met kleine maar sterke zetjes groter voordeel te bereiken. Toch lijkt het op het einde net niet te lukken, maar ook Joeri Piet weet niet meer de beste zetten te vinden, en daar mag Henk blij mee zijn. In de slotstelling is het materiaal zo ver uitgedund dat een beoogde zet gelukkig niet uitgevoerd hoeft te worden. De truc is als zwart geen Kg8 speelt maar promoveert tot dame, wit een aftrekschaak heeft en de dame wint. Zo ver kwam het niet want wit gaf op en we hadden zeker een gelijkspel in handen. En tja, dan nu over naar het drama van de dag…

Martin van Dommelen mag zoals wel eens eerder gebeurd is in wedstrijden tegen Amersfoort, de strijd aangaan met Dimitri van Leent. Gegarandeerd dat je tot het uiterste moet gaan om een resultaat neer te kunnen zetten. En Martin heeft dan ook nog niet zijn beste fysieke dag, en mag ik al voor de wedstrijd van hem vernemen dat ik niet al te hoge verwachtingen mag hebben. Zo’n verhaal kwam me al bekend voor uit de eerste ronde toen Maarten ook niet in beste doen was, maar toen wel op de rand van winst kwam. Maar Martin gaat het gevecht ook nu niet niet uit de weg en er ontwikkelt zich een strijd die op beide flanken gevoerd wordt. Van Leent posteert binnen 15 zetten een zeer vervelende pion op a3, een verkapte uitnodiging om daar mat te worden gezet. Maar Martin heeft op de koningsvleugel zijn oog laten vallen op de overbekende h7-pion. En nadat deze pion van het bord verdwenen is lijkt Martin daar gelijk van te kunnen profiteren, maar vergeet hij toe te slaan en levert een pion in. Dan volgt een tijdnoodfase waarin Martin ongeveer 20 zetten moet doen in de laatste 2-4 minuten die hij heeft, de seconden tikken sneller weg dan je denkt. Het is zelfs zo erg dat, terwijl ik sta te kijken, hij met 1 seconde op de klok heel relaxed zijn zet doet. Ach, en dan heb je er weer 30 seconden bij, en heb je weer tijd om na te denken. Maar Van Leent lijkt ook niet de beslissende winstweg te kunnen vinden, dreigingen zijn er genoeg maar een sluitend plan komt niet op het bord. En terwijl Martin in tweede tijdsperiode al weer de meeste tijd heeft verbruikt is de stelling intussen verloren… maar: Dimitri begint na te denken en te zoeken en te zwoegen en te kraken en te steunen, hij lijkt het niet kunnen vinden, waar is die winst. Op het bord, die ene zet, het is gewonnen, maar hoe, en de tijd tikt door, intussen zo ver dat hij al minder tijd heeft dan Martin, en dan opeens die koning… niet aanraken, neeeee. Maar het is al gebeurd, omdat hij zo niet weet wat hij moet doen speelt hij de koning, en BAM de partij is over. Net dat ene stuk dat hij niet moest spelen, speelt hij toch en Martin kan binnen twee zetten mat geven. Het is dramatisch, maar het komt uiteraard vaak genoeg voor, en nu kregen wij daarmee de winst in de schoot geworpen. Maar als de winst in de partij zo voor het oprapen ligt moet je daadkrachtig zijn, en dat was Van Leent vandaag niet.



De teleurstelling was uiteraard groot, en volgens mij was het team twee minuten na deze partij uit de speelzaal verdwenen, een felicitatie heb ik van een teamleider niet ontvangen. Ook op de slechtste momenten moet de sportiviteit hoog in het vaandel staan. Hoogstwaarschijnlijk komen we elkaar nog wel vaker tegen, en laten we hopen dat we dan weer zo’n spannende strijd te zien krijgen. We hebben onze eerste overwinning behaald, de nul is weggepoetst, laten we hopen dat er meer goede wedstrijden volgen. Om een quote van Marcel te gebruiken: in deze klasse spelen tenminste 2100-spelers die wel fouten maken. En daarmee gaan we opgewekt de volgende ronde tegemoet.

foto's op Facebook | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad

dinsdag 4 november 2014

Degelijke overwinning

Stefan Kuipers

Na onze fraaie start was het zaak om deze goede lijn door te zetten en geen fouten te maken tegen de op papier zwakkere teams. Zonder Maarten Solleveld, maar met Tom Meurs speelden we de eerste thuiswedstrijd in onze nieuwe locatie Denksportcentrum Noord tegen het Haagse DD.

De avond ervoor hebben enkele spelers in de kroeg nog even warmgedraaid met wat blitzpartijen. Op het eerste bord kwam dat voor Merijn van Delft meteen goed van pas tegen Peter Gelpke. Hij werd geconfronteerd met de Reti en had op vrijdagavond een wijze les geleerd die hij meteen toe kon passen. Daarna was het een kwestie van stukken ontwikkelen, even achteruitschaken en dan toeslaan, een strakke overwinning!


Peter Gelpkes analyse op de site van DD

Op het tweede bord speelde Stefan Kuipers met wit tegen John van der Wiel. De opening zag er al snel wat ongebruikelijk uit, maar door een fout van zwart zag het er ineens wel heel goed uit voor Kuipers. Door slecht spel van zijn tegenstander wist Van der Wiel echter goed te counteren en werd het uiteindelijk een kansloze nul.

Op bord 3 had Alexander Kabatianski weinig moeite met Arie Werksma. Hij had al een overwicht in het centrum, maar door op de damevleugel ook aan te vallen, wist hij zijn centrumpionnen even later allemaal naar voren te krijgen. Wit kon alleen nog maar machteloos toe kijken en moest even later de handdoek in de ring gooien.

Thomas Beerdsen verloor in de opening al snel een pion door onnauwkeurig spel tegen Edgar Blokhuis op bord vier. Aangezien Thomas erom bekendstaat zich altijd terug te knokken uit slechte stellingen, konden we ons nog niet echt zorgen maken. Het tempo iets omhoog, wat rommelen, de stelling een beetje uit balans brengen en Blokhuis zag de weg naar de winst niet meer. Gezien de opening, een knappe remise.

Sjef Rijnaarts offerde op het vijfde bord al snel in de opening een pion tegen Maarten van Zetten, maar dit bleek ‘verkeerd getimed en incorrect’. Hij probeerde zo actief mogelijk verder te spelen en dat hielp, want zijn tegenstander ging voor een zetherhaling in duidelijk betere stelling.

Op het zesde bord had Tim Lammens tegen Rogier van Egmond misschien wel de meest frustrerende partij. Al vrij snel stond hij erg comfortabel en leek hij een strakke overwinning te gaan boeken. Maar zijn tegenstander was taai, erg taai. Het grootste deel van de partij met een pion meer gespeeld, maar het helaas niet kunnen verzilveren. Goed verdedigd door Van Egmond, slechts een remise voor Tim. Slot van deze partij op YouTube

Nico Zwirs op bord 7 had een partij zoals we die van hem gewend zijn tegen Ronald Dickhoff. De opening was misschien niet optimaal gespeeld, maar zag er alsnog erg fraai uit met aanval vanaf beide flanken. Nauwkeurig en thematisch spel, gevolgd door een dame-offer, zorgde voor een matnet waar wit niet uit wist te ontsnappen.


Slot van deze partij op YouTube

Arthur van de Oudeweetering mocht zijn pet line tegen het Jaenisch spelen tegen Lars Vistisen. Maar al snel werd hij verrast en dook de denktank in. Hij wist de juiste voortzetting te vinden en kreeg zijn tegenstander al snel onder druk, wat eindelijk resulteerde in materiaalwinst. Daarna even de stukken goed neerzetten en opnieuw toeslaan voor nog meer materiaalwinst en het punt in de partij.

Ook Armen Hachijan speelde met zwart een partij zoals we die van hem gewend zijn tegen Gerrit Prakken op het negende bord. In het Konings-Indisch ruilde hij de juiste stukken, bemachtigde de juiste velden en kwam toen ineens via de b-lijn naar binnen walsen. De witte stelling was aan flarden en wit besloot tijdig op te geven.

Op het tiende bord speelde Tom Meurs sinds lange tijd weer een potje mee tegen Martijn Otten. In de opening ging het er nog vrij degelijk aan toe, maar daarna werd de knuppel in het hoenderhok gegooid. Tom ging volle bak naar voren en Otten miste een paar goede verdedigingen en zag geen andere keus dan het met zijn koning op een lopen te zetten. Na de koning het halve bord over gejaagd te hebben, kon hij hem uiteindelijk mat zetten.



Al met al een degelijke 7,5-2,5 overwinning en daarmee zijn we nog steeds goed op koers voor het kampioenschap.

foto's op Facebook | foto's op Google+ | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad