dinsdag 10 februari 2015

Titelrace volledig open na misstap tegen Stukkenjagers

Sjef Rijnaarts

Deze ronde speelt Schaakstad Apeldoorn thuis tegen de Stukkenjagers uit Tilburg. Op papier kan het een spannende wedstrijd worden: hierbij zijn wij favoriet, omdat we op drie borden een ratingoverwicht hebben en de overige zeven borden aan elkaar gewaagd zijn. Helaas vallen alle twijfelgevallen vandaag in ons nadeel uit, zoals verder zal blijken, en komen we op de drie favoriete borden slechts tot anderhalf uit drie. Hierdoor zullen wij deze dag een nipte nederlaag gaan lijden: 5,5 – 4,5

Zelf speel ik (FM Sjef Rijnaarts) op bord 3 tegen WIM Anne Haast en krijg ik de voorbereiding van de dag ervoor in de Fluit met ons team op het bord. Helaas is het een tandeloze stelling, waarbij ik volledige compensatie heb voor mijn pionoffer en Anne niet veel anders kan doen dan zetherhaling aangaan door dameruil aan te bieden. Door mijn snelle remise zal ik verder deze middag dan ook fungeren als Sjef-langs-de-lijn met een schaakverslag van onze wedstrijd.


Haast – Rijnaarts 1/2-1/2

Het eerste rondje langs de borden leert mij dat we er goed voor staan. Op bord 1 heeft Nico Zwirs tegen FM Mark Haast een pion geofferd met 20. …, Pf4. De witte stelling toont veel gaten en Nico kan daarbij ook een voordeel(tje) claimen. IM Stefan Kuipers heeft met 21. Pf5 tegen FM Stefan Beukema een comfortabele stelling te pakken, omdat heel veel eindspelen voordeel voor wit geven.

Haast – Zwirs na 20. ..., Pf4


Kuipers – Beukema na 21.Pf5

GM Maarten Solleveld lijkt met 19. De2 Mart Nabuurs op de pijnbank te leggen, ook omdat de klok voor Mart problemen voorspelt. Daarnaast heeft wit makkelijke doelwitten op e7 en b5.

Maarten – Nabuurs na 19. De2

IM Merijn van Delft heeft net 18. …, Lf5 gespeeld, wat niet zo praktisch lijkt, omdat het een sterk veld op d5 voor wit forceert tegen Joris Gerlagh.

Gerlagh – Van Delft na 18. ...,Lf5

IM Arthur van de Oudeweetering lijkt de dubieuze opstellingskeuze van IM Herman Grooten met 21. Ld6 serieus op de proef te stellen: veel stukoffers lijken op het eerste oog door te slaan: een slechte dame op a6, loper op b4 buiten spel, paard op d7 lijkt vaak te vallen en bovendien ziet een pion op h5 er smakelijk uit.

Van de Oudeweetering – Grooten na 21.Ld6

FM Tim Lammens lijkt comfortabel uit de opening te zijn gekomen tegen WGM Bianca de Jong-Muhren: Bianca heeft een gekke pion op f5, welke wel wat ruimte geeft voor wit, maar ook zwaktes achterlaat. Tim speelde het interessante 17. …, h6!?, waarop een complete chaos ontstaat na een loperoffer op h6. Hierbij geloof ik wel dat er een pad naar voordeel voor Tim zal zijn, maar wel door een veld vol met mijnen.

De Jong-Muhren – Lammens na 17. ...,h6

IM Alexander Kabatianski lijkt tegen Mark Clijsen een prettig fianchetto te hebben met wat mogelijkheden om op de zwakke a-pion te spelen (bij dit stellingsoordeel weeg ik ook zeer subjectief het ratingverschil mee).

Kabatianski – Clijsen na 19. De2

FM Thomas Beerdsen heeft tegen Nick Bijlsma een interessante stelling met een dynamisch evenwicht: een vrije e-pion voor Thomas versus een meerderheid op de damevleugel voor Nick. Hierbij vroeg ik me af of Thomas zijn zwarte pion op e3 zou kunnen krijgen met alleen nog zware stukken op het bord.

Beerdsen – Bijlsma na 27. ...,Le5

Armen Hachijan is tegen Bram van den Berg niet goed uit de opening gekomen: Bram heeft met een bekend pionoffer volle compensatie voor zijn pion. Na 19. Da4 ziet het er dan niet heel prettig uit, maar er is nog voldoende te bewijzen.

Hachijan – Van den Berg na 20. Da4

De tweede ronde langs de borden leert mij dat ons voordeel op de borden aan het verdampen is en dat de afloop zeer tricky zou kunnen worden. Nico heeft op bord 1 alle lichte stukken geruild en een paar torens, waarbij de witte koning op de tocht staat. Daarnaast zijn veel eindspelen gewonnen door een goede pionnenstructuur: zwart kan een vrije h-pion creëren. Enige probleem is een witte dame op h3, die via e6 eeuwig schaak dreigt te forceren. Nico durfde het passief ogende Df7 niet aan om deze dreiging te voorkomen en moet daarom genoegen nemen met remise na eeuwig schaak, 1-1. Onze Stefan (K.) heeft nog steeds een prettige eindspel op bord 2. Op bord 3 heeft Maarten na 19. …,Dd7 het 'eenvoudige' 20.Pd2 gemist, waarna hij b5 kan ophalen en de winst binnen kan slepen. Na 20. Te1 kwam het zwarte paard op c4 en dat lijkt voldoende compensatie te bieden. Ook is de tijd van Maarten naar die van Mart aan het kruipen, wat al aangeeft dat er complicaties zijn.

Op bord 4 heeft Merijn inmiddels afgewikkeld naar een ongelijk loper middenspel met lichte druk op f2, maar de c-lijn is in bezit van Joris. Daarom lijkt alleen wit nog een poging te kunnen wagen, maar het blijft betrekkelijk kalm. Bij Arthur is er qua stelling niet veel veranderd, wat op het eerste gezicht goed nieuws lijkt. Maar ik zie Arthurs tijd teruglopen tot 1 minuut en daarmee is mijn goede gevoel bij zijn stelling wel weg: ik vrees hier voor een snelle nul. Tim zit in de denktank na 18.Lxh6,gxh6 19.Tf3. Hij lijkt hier te rekenen naar winst en ik ben er van overtuigd dat je hier met Pe4 de witte aanval kunt stoppen en dus een stuk extra overhoudt. In de analyse na afloop bleek dat niet zo eenvoudig, hoewel Rybka 3 mij nog gelijk geeft. Hij heeft ook de verdediging Dxd4+, Dxd4 gevolgd Lb6 gevonden, waardoor Dxb2 ook een goede winstpoging lijkt. Na veel tijd te hebben verbruikt besluit Tim op safe te spelen en gaat hij voor 19. …,Dxd4+ 20. Dxd4, Lb6 om richting een heel ietsje minder eindspel te gaan. Inmiddels is bij Kabatianski de zwakke a-pion een gevaarlijke vrijpion geworden op a4. Mijn enige - ijdele - hoop is dat de loper winstperspectieven biedt, omdat het in een eindspel op twee vleugels tegelijk kan opereren. De Beer (Beerdsen) lijkt nog steeds een dynamisch evenwicht te hebben, waarbij zijn e-pion wat ruimtevoordeel geeft. Op bord 10 heeft Armen zich inmiddels onder de druk uitgespeeld en wint de stelling vlot: 2-1

Daarna komen er veel uitslagen tegelijk binnen, omdat veel partijen binnen 40 zetten eindigen. Eerst komt Merijn zijn remise melden, hij heeft de stelling gehouden en heeft geen druk op f2 kunnen ontwikkelen. Vervolgens komt de Beer met slecht nieuws: op zet 40 verliest hij een stuk en dus de partij. Bij Arthur zijn inmiddels de dames geruild en hij is de pion op d4 kwijt. De door tijdnood aangekondigde nederlaag is niet meer te vermijden: 2,5-3,5. (Zie ook Herman Grootens analyse op Schaaksite.nl). Onze Stefan heeft nog steeds een heel prettig eindspel. Maarten staat inmiddels een pion achter in het eindspel, maar heeft voldoende activiteit ontwikkeld om de partij naar remise te moeten kunnen loodsen. Tim heeft inmiddels ook verloren, door wat schijndruk en tijdnood ingegeven dwingt Bianca Tim tot een fout en pionverlies: 2,5-4,5.

Bij Alexander hoop ik nog steeds op een wondertje, maar Mark heeft de witte pionnen op de witte velden van Alexanders loper vastgelegd en meer dan een halfje lijkt er ook niet in te zitten. Uiteindelijk weet Stefan inderdaad zijn partij mooi te winnen en eindigen de partijen van Maarten en Alexander in remise: 4,5-5,5 nederlaag. Vooral bij mijn eerste rondje leek het goed te gaan en richting 6 tot 6,5 punt te koersen, maar voor de eerste tijdscontrole ging er veel mis. Hierdoor ligt de titelrace volledig open met Stukkenjagers, HWP Sas van Gent, de Toren en Schaakstad Apeldoorn als kandidaten. Hierbij heeft de Toren een zwaar programma met Apeldoorn en Sas van Gent nog voor de boeg, terwijl Stukkenjagers op een matchpunt achterstand en het makkelijkste programma een gevaarlijke outsider is. We zullen dus aan de bak moeten!

foto's op Facebook | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn
't Andere verslag (op Schaaksite.nl)


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


maandag 9 februari 2015

Beter

Henk Vinkes

De eerste KNSB-wedstrijd die we in 2015 mochten spelen was gelijk tegen een van de sterkere teams in deze competitie tot nu toe. Laurierboom-Gambiet stond als geduchte concurrent van De Wijker Toren op de tweede plaats, en wij bijna gespiegeld aan de andere kant van de lijst. Om toch te proberen het negatieve tij te keren zit er niets anders op dan te gaan schuiven in de opstelling. Het zal toch een keer onze kant op vallen?! In overleg waren we tot een opstelling gekomen waarin iedereen zich wel kon vinden, nu maar hopen dat het zich terugbetaalt.

Freddie van der Elburg had zich in Wijk aan Zee en Gibraltar warm gespeeld en mocht tegen Babak Tondivar het Hollands verdedigen. Na alle vorige partijen waar het elke keer weer tegenzat of net niet lukte, speelde hij nu gewoon een degelijke partij. Een korte partij van twintig zetten, dat wel, maar tegen een sterkere speler en met zwart is dit resultaat wel te accepteren. De eerste angel is uit de tegenstander genomen.

Maar we moeten nog de nodige steken zien te ontwijken om de weg op het juiste pad terug te vinden. Deze kunnen we zeker niet bij Mark Brussen vinden, want hij heeft het zwart tegen Hajo Jolles, die vrij snel na de opening gebruikmaakt van een verzwakking van Mark op de damevleugel. Er staan te veel stukken die onderwerp van een aanval kunnen zijn. En na amper twintig zetten is het duidelijk dat Mark weinig heeft in te brengen. Het duurt dan nog een aantal zetten voordat hij moet erkennen dat hij volkomen is overspeeld. De witte b-pion staat met veel plezier te kijken naar zijn promotieveld. Dat is een gevoelige steek die we te verduren krijgen, en als we op de andere borden kijken moeten we erger vrezen.

Omuh Maarten, sinds begin januari, heeft duidelijk te veel van de muisjes gegeten want hij denkt dat het feest nog wel even op het bord verder gevierd kan worden. Na wederom zo’n twintig zetten in de Franse opening is er niets speciaals aan de hand. Een wit paard wordt aangevallen en kan simpel teruggespeeld worden. Simpel, echt waar simpel, en doe dat dan ook. Maar Maarten denkt er anders over en valt eerst de zwarte dame aan, hoppa… weg is de pion. Dan heeft Maarten ook nog een paard in de aanbieding, en hoppa… weg is het paard. Hij ziet er niets van terug, waarom die vrijgevigheid? Alle stukken worden in dankbaarheid aangenomen en Elwin Osterwald hoeft alleen maar op zijn gevoel de partij uit te spelen. Als je wilt spreken van een partij weggeven, dan is dit het goede voorbeeld. Nergens voor nodig.

Maar het kan gelukkig deze middag ook eens onze kant op vallen, want daar komen nu twee voorbeelden van. Als eerste Nikolai die de overbekende Nikolai-partij speelt. De chaos op het bord is dit keer iets overzichtelijker, maar de contouren zijn duidelijk zichtbaar. Lange tijd is er een gelijke strijd gaande waar geen van beide spelers een voordeel uit kan halen. Het voordeel voor wit is op de damevleugel, en Nikolai moet proberen via de koningsvleugel de compensatie te vinden. En dan blijkt Paul Schipper net iets te optimistisch te zijn en onderschat de contre-attaque van Nikolai. De witte koning staat net iets te naakt en is een makkelijke prooi. Met een paar krachtzetten velt Kabbie het oordeel over de witte stelling, we scoren een belangrijk punt.

Dat we over geluk niets te klagen hebben bewijst de partij van Erik Smit. Erik speelt dit seizoen als een rots in de branding en heeft een week eerder nog even een IM aan de zegekar gebonden. Maar dit is een Different Cookie en we beginnen gewoon weer bij af. Hij speelt tegen de teamleider van Laurierboom en moet goed aan de bak om de goede vorm te bewijzen. Maar het gaat niet vanzelf. Om toch iets te bereiken - en volgens mij in tijdnood - gaat Erik voorwaarts met de e-pion en zet daarmee de hele stelling in brand. Het had volgens de normale wegen volledig verkeerd moeten aflopen met hem, maar ook tegenstanders maken fouten. Gelukkig maar, want nadat de kruitdampen zijn opgetrokken heeft Erik een gewonnen stelling op het bord getoverd. Er zullen wel de nodige verwensingen geuit zijn die het daglicht niet kunnen verdragen, logisch als je gefrustreerd moet toezien hoe je je stelling om zeep helpt. We hebben de twee punten achterstand weer weggewerkt en mogen we dan hopen op een mirakel?!

Helaas niet, want Henk Eleveld weet geen remise te maken tegen Ron Nep waar dat wel op zijn plaats was geweest. Henk weet constant druk te houden op de zwarte stelling en zijn tegenstander verbruikt veel tijd. Maar omdat je natuurlijk per zet er dertig seconden tijd bij krijgt is dat gevaar snel te neutraliseren. Maar hij kan net niet genoeg druk zetten om voordeel te behalen. En net op het moment dat het tijd is om de remise veilig te stellen, laat hij zwart zijn stelling binnendringen. Blijkbaar toch net iets te passief gespeeld, het is jammer dat hier een half punt verloren gaat.

Op het tweede bord speelt Marcel een lange trage partij, Spaanse opening en een van de honderden varianten die uitentreuren zijn geanalyseerd. Probeer daar maar eens de winnende variant uit te vinden. Het manoeuvreren duurt lang maar het evenwicht blijft intact. Lang, misschien te lang, denkt Hugo van Hengel dat hij wel kan winnen maar Marcel weet telkens de juiste zetten te vinden. Met de wetenschap dat Marcel wel weet hoe je een toreneindspel remise moet houden berust hij er dan uiteindelijk wel in. Laurierboom staat op 4 punten, nu wij nog. Het is echt nodig!

En dat bordpunt moet dan van Martin van Dommelen komen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ook Martin weet lange tijd niets te bereiken. Nadat lopers en dames zijn geruild is het wit die zijn paarden diep in de zwarte stelling brengt. Een gevaar op zich want die kunnen gevaarlijk samenwerken. Maar de samenwerking wordt uit elkaar getrokken, en levert Martin een gezonde pion op. Die mag hij direct weer inleveren, maar hij heeft in het paard eindspel dat overblijft wel een betere stelling weten te bereiken. Het kost nog wel de nodige rekenkracht om het voordeel te benutten, maar Martin weet dat gelukkig voor elkaar te boksen. Een zwaar bevochten 4-4 is het resultaat.


Het was een moeilijke wedstrijd, maar dat wisten we al van te voren. Het heeft ons zeker niet tegengezeten, maar we hadden het aan een aantal borden zelf in de hand om een beter resultaat neer te kunnen zetten. Daar hebben we geen gebruik van gemaakt. Feit is wel dat het “beter” ging dan de vorige wedstrijd, nu nog de slordigheden weglaten. Laten we van daaruit verdergaan voor de volgende wedstrijd tegen de koploper uit Wijk aan Zee.


foto's op Google+foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad