dinsdag 10 februari 2015

Titelrace volledig open na misstap tegen Stukkenjagers

Sjef Rijnaarts

Deze ronde speelt Schaakstad Apeldoorn thuis tegen de Stukkenjagers uit Tilburg. Op papier kan het een spannende wedstrijd worden: hierbij zijn wij favoriet, omdat we op drie borden een ratingoverwicht hebben en de overige zeven borden aan elkaar gewaagd zijn. Helaas vallen alle twijfelgevallen vandaag in ons nadeel uit, zoals verder zal blijken, en komen we op de drie favoriete borden slechts tot anderhalf uit drie. Hierdoor zullen wij deze dag een nipte nederlaag gaan lijden: 5,5 – 4,5

Zelf speel ik (FM Sjef Rijnaarts) op bord 3 tegen WIM Anne Haast en krijg ik de voorbereiding van de dag ervoor in de Fluit met ons team op het bord. Helaas is het een tandeloze stelling, waarbij ik volledige compensatie heb voor mijn pionoffer en Anne niet veel anders kan doen dan zetherhaling aangaan door dameruil aan te bieden. Door mijn snelle remise zal ik verder deze middag dan ook fungeren als Sjef-langs-de-lijn met een schaakverslag van onze wedstrijd.


Haast – Rijnaarts 1/2-1/2

Het eerste rondje langs de borden leert mij dat we er goed voor staan. Op bord 1 heeft Nico Zwirs tegen FM Mark Haast een pion geofferd met 20. …, Pf4. De witte stelling toont veel gaten en Nico kan daarbij ook een voordeel(tje) claimen. IM Stefan Kuipers heeft met 21. Pf5 tegen FM Stefan Beukema een comfortabele stelling te pakken, omdat heel veel eindspelen voordeel voor wit geven.

Haast – Zwirs na 20. ..., Pf4


Kuipers – Beukema na 21.Pf5

GM Maarten Solleveld lijkt met 19. De2 Mart Nabuurs op de pijnbank te leggen, ook omdat de klok voor Mart problemen voorspelt. Daarnaast heeft wit makkelijke doelwitten op e7 en b5.

Maarten – Nabuurs na 19. De2

IM Merijn van Delft heeft net 18. …, Lf5 gespeeld, wat niet zo praktisch lijkt, omdat het een sterk veld op d5 voor wit forceert tegen Joris Gerlagh.

Gerlagh – Van Delft na 18. ...,Lf5

IM Arthur van de Oudeweetering lijkt de dubieuze opstellingskeuze van IM Herman Grooten met 21. Ld6 serieus op de proef te stellen: veel stukoffers lijken op het eerste oog door te slaan: een slechte dame op a6, loper op b4 buiten spel, paard op d7 lijkt vaak te vallen en bovendien ziet een pion op h5 er smakelijk uit.

Van de Oudeweetering – Grooten na 21.Ld6

FM Tim Lammens lijkt comfortabel uit de opening te zijn gekomen tegen WGM Bianca de Jong-Muhren: Bianca heeft een gekke pion op f5, welke wel wat ruimte geeft voor wit, maar ook zwaktes achterlaat. Tim speelde het interessante 17. …, h6!?, waarop een complete chaos ontstaat na een loperoffer op h6. Hierbij geloof ik wel dat er een pad naar voordeel voor Tim zal zijn, maar wel door een veld vol met mijnen.

De Jong-Muhren – Lammens na 17. ...,h6

IM Alexander Kabatianski lijkt tegen Mark Clijsen een prettig fianchetto te hebben met wat mogelijkheden om op de zwakke a-pion te spelen (bij dit stellingsoordeel weeg ik ook zeer subjectief het ratingverschil mee).

Kabatianski – Clijsen na 19. De2

FM Thomas Beerdsen heeft tegen Nick Bijlsma een interessante stelling met een dynamisch evenwicht: een vrije e-pion voor Thomas versus een meerderheid op de damevleugel voor Nick. Hierbij vroeg ik me af of Thomas zijn zwarte pion op e3 zou kunnen krijgen met alleen nog zware stukken op het bord.

Beerdsen – Bijlsma na 27. ...,Le5

Armen Hachijan is tegen Bram van den Berg niet goed uit de opening gekomen: Bram heeft met een bekend pionoffer volle compensatie voor zijn pion. Na 19. Da4 ziet het er dan niet heel prettig uit, maar er is nog voldoende te bewijzen.

Hachijan – Van den Berg na 20. Da4

De tweede ronde langs de borden leert mij dat ons voordeel op de borden aan het verdampen is en dat de afloop zeer tricky zou kunnen worden. Nico heeft op bord 1 alle lichte stukken geruild en een paar torens, waarbij de witte koning op de tocht staat. Daarnaast zijn veel eindspelen gewonnen door een goede pionnenstructuur: zwart kan een vrije h-pion creĆ«ren. Enige probleem is een witte dame op h3, die via e6 eeuwig schaak dreigt te forceren. Nico durfde het passief ogende Df7 niet aan om deze dreiging te voorkomen en moet daarom genoegen nemen met remise na eeuwig schaak, 1-1. Onze Stefan (K.) heeft nog steeds een prettige eindspel op bord 2. Op bord 3 heeft Maarten na 19. …,Dd7 het 'eenvoudige' 20.Pd2 gemist, waarna hij b5 kan ophalen en de winst binnen kan slepen. Na 20. Te1 kwam het zwarte paard op c4 en dat lijkt voldoende compensatie te bieden. Ook is de tijd van Maarten naar die van Mart aan het kruipen, wat al aangeeft dat er complicaties zijn.

Op bord 4 heeft Merijn inmiddels afgewikkeld naar een ongelijk loper middenspel met lichte druk op f2, maar de c-lijn is in bezit van Joris. Daarom lijkt alleen wit nog een poging te kunnen wagen, maar het blijft betrekkelijk kalm. Bij Arthur is er qua stelling niet veel veranderd, wat op het eerste gezicht goed nieuws lijkt. Maar ik zie Arthurs tijd teruglopen tot 1 minuut en daarmee is mijn goede gevoel bij zijn stelling wel weg: ik vrees hier voor een snelle nul. Tim zit in de denktank na 18.Lxh6,gxh6 19.Tf3. Hij lijkt hier te rekenen naar winst en ik ben er van overtuigd dat je hier met Pe4 de witte aanval kunt stoppen en dus een stuk extra overhoudt. In de analyse na afloop bleek dat niet zo eenvoudig, hoewel Rybka 3 mij nog gelijk geeft. Hij heeft ook de verdediging Dxd4+, Dxd4 gevolgd Lb6 gevonden, waardoor Dxb2 ook een goede winstpoging lijkt. Na veel tijd te hebben verbruikt besluit Tim op safe te spelen en gaat hij voor 19. …,Dxd4+ 20. Dxd4, Lb6 om richting een heel ietsje minder eindspel te gaan. Inmiddels is bij Kabatianski de zwakke a-pion een gevaarlijke vrijpion geworden op a4. Mijn enige - ijdele - hoop is dat de loper winstperspectieven biedt, omdat het in een eindspel op twee vleugels tegelijk kan opereren. De Beer (Beerdsen) lijkt nog steeds een dynamisch evenwicht te hebben, waarbij zijn e-pion wat ruimtevoordeel geeft. Op bord 10 heeft Armen zich inmiddels onder de druk uitgespeeld en wint de stelling vlot: 2-1

Daarna komen er veel uitslagen tegelijk binnen, omdat veel partijen binnen 40 zetten eindigen. Eerst komt Merijn zijn remise melden, hij heeft de stelling gehouden en heeft geen druk op f2 kunnen ontwikkelen. Vervolgens komt de Beer met slecht nieuws: op zet 40 verliest hij een stuk en dus de partij. Bij Arthur zijn inmiddels de dames geruild en hij is de pion op d4 kwijt. De door tijdnood aangekondigde nederlaag is niet meer te vermijden: 2,5-3,5. (Zie ook Herman Grootens analyse op Schaaksite.nl). Onze Stefan heeft nog steeds een heel prettig eindspel. Maarten staat inmiddels een pion achter in het eindspel, maar heeft voldoende activiteit ontwikkeld om de partij naar remise te moeten kunnen loodsen. Tim heeft inmiddels ook verloren, door wat schijndruk en tijdnood ingegeven dwingt Bianca Tim tot een fout en pionverlies: 2,5-4,5.

Bij Alexander hoop ik nog steeds op een wondertje, maar Mark heeft de witte pionnen op de witte velden van Alexanders loper vastgelegd en meer dan een halfje lijkt er ook niet in te zitten. Uiteindelijk weet Stefan inderdaad zijn partij mooi te winnen en eindigen de partijen van Maarten en Alexander in remise: 4,5-5,5 nederlaag. Vooral bij mijn eerste rondje leek het goed te gaan en richting 6 tot 6,5 punt te koersen, maar voor de eerste tijdscontrole ging er veel mis. Hierdoor ligt de titelrace volledig open met Stukkenjagers, HWP Sas van Gent, de Toren en Schaakstad Apeldoorn als kandidaten. Hierbij heeft de Toren een zwaar programma met Apeldoorn en Sas van Gent nog voor de boeg, terwijl Stukkenjagers op een matchpunt achterstand en het makkelijkste programma een gevaarlijke outsider is. We zullen dus aan de bak moeten!

foto's op Facebook | foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn
't Andere verslag (op Schaaksite.nl)


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


Geen opmerkingen:

Een reactie posten