zaterdag 14 maart 2015

Winnend Schaakstad Apeldoorn verliest koppositie

Stefan Kuipers

Ondanks de 6,5-3,5 overwinning op LSG 2, hebben we toch de eerste plek in klasse 1B (tijdelijk) af moeten staan aan HWP Sas van Gent. We kwamen in de match zelfs al vrij snel op een 2-0 achterstand, maar wisten ons daar gelukkig ook weer vrij snel van te herstellen.



Zelf speelde ik een matige partij op het eerste bord tegen Gerrie Bloothoofd. In de Najdorf offerde hij een pion voor aanval. Net op het moment dat de aanval stuk leek te lopen, blunderde ik mijn volledige stelling weg, waarna hij het eenvoudig uitspeelde.

Op bord twee leek Merijn van Delft nog erg lang op bekend terrein te zijn tegen Michiel van Wissen, die ruim een uur achterstand op de klok had. Hij wist wonderbaarlijk genoeg de complicaties nog te overleven, maar de twee torens en twee lichte stukken van Merijn bleken te sterk voor de dame en toren van Michiel.

Op bord drie had Armen Hachijan al snel een prettig ruimtevoordeel en het loperpaar tegen Raoul van Ketel. Toen na een tijdje Raoul de mist in ging op de koningsvleugel, was Armen er razendsnel bij. Er volgende even later stukwinst en dat wist hij gemakkelijk in winst om te zetten.

Op bord vier mocht Nico voor de zoveelste keer dit seizoen laten zien dat hij het Konings-Indisch uitstekend beheerst. Ditmaal wist Vincent Fructuoso van der Veen zich al vrij snel in de problemen te werken doordat zijn aanval wel erg snel stuk liep. Het leek nog even spannend te worden in het eindspel, maar ook dat speelde Nico netjes uit.

Op bord vijf kreeg Sjef Rijnaarts een aanval op de damevleugel te verwerken in de Philidor van Eelco Kuipers. Maar ook daar liep de aanval vrij stuk en de twee geïnvesteerde pionnen zag Eelco ook niet meer terug. Sjef ruilde wat stukken af en offerde zijn dame om vervolgens zijn d-pion veilig naar de overkant te kunnen leiden voor een nieuwe dame en de winst in de partij.

Op bord zes leek Alexander Kabatianski lange tijd niet verder te komen dan remise tegen Robert Straver. Maar in het dame-eindspel met allebei nog een loper werd het ratingverschil ineens snel duidelijk. De witte dame raakte de weg kwijt en die kon niet meer helpen tegen de matdreigingen van zwart.

Op bord zeven had Tim Lammens het wat lastig na de opening tegen Martin Roobol. Deze lukte het echter niet zijn initiatief niet vast te houden, waardoor Tim het stellingsoordeel wist te kantelen door zijn gevaarlijke vrije b-pion. Desondanks wist Martin door actief spel uiteindelijk een zetherhaling af te dwingen.

Op bord acht kon Arthur van de Oudeweetering zijn tegenstander verrassen met een zijvariant in de Botwinnik. Al snel ging wit de mist in en dat gaf Arthur de kans een toreneindspel met een pion meer te bereiken. Daarin maakte hij geen fouten meer en scoorde een overtuigende overwinning.

Op bord negen bouwde Marcel Boel al snel een flinke aanval op tegen de Pirc van Albert Termeulen. De witte stelling leek een stuk beter, maar beide spelers hadden het tegenspel van zwart nogal onderschat. De zwarte koning bleek enorm veilig te staan en ineens was het de witte koning die mat gezet werd.

Op bord tien leek Martin van Dommelen met zwart vrij eenvoudig de opening overleefd te hebben tegen Sven Bakker. Door een positionele fout werden de witte stukken ineens heel erg actief en moest Martin een kwaliteit geven. Daarna werd het eindspel toch weer spannend, maar zette Martin in tijdnood zijn koning wel heel erg op de tocht, waar Sven uiteraard van profiteerde.



Op bordpunten helaas dus de koppositie verloren, maar met nog drie ronden te gaan kan er nog van alles gebeuren. De volgende ronde tegen De Toren Arnhem – VSV is meteen weer een belangrijke, waar we eerst de matchpunten maar veilig moeten zien te stellen.

foto's op Google+ | foto's op Picasa | partijen in pgn


Partijen openen in nieuw venster of tabblad


Geen opmerkingen:

Een reactie posten